Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Makowe paluszki w karmelu

Podczas ostatnich pochmurnych dni strasznie się nudziłam. Gdy za oknem pada, jest zimno niestety nie mam tyle energii co zwykle :( Jednak, aby czas spędzony w domu był jednak trochę umilony to postanowiłam poszukać szybkich przepisów na pyszne smakołyki. Tak natknęłam się na przepis Paluszki w czekoladzie z popularnego bloga Moje Wypieki. Mój przepis na makowe paluszki w karmelu nie jest wierną kopią tego popularnego wpisu. Poprzez dodanie maku oraz większej ilości proszku do pieczenia niż w oryginalnym przepisie paluszki stały się chrupkie i nieco wilgotne. Makowe paluszki w karmelu można dowolnie zmieniać np: poprzez zamienienie maku na sezamem.
Co myślicie o takich domowych paluszkach?

Składniki:
100 g mąki pszennej
70 g maku sypkiego
60 ml mleka skondensowanego
50 g miękkiego masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
20 ml wody(2 łyżeczki)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
polewa
50 g czekolady karmelowej
Wodę zagotować wraz z mlekiem skondensowanym. Odstawić do przestygnięcia. W misce mieszamy mąkę, mak, cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy mokre składniki i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na stolnicy układamy ciasto, z którego odrywamy kawałki tworząc paluszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 -15 minut w 170 stopniach(powinny się zarumienić). Chłodzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdobimy nią paluszki.
mak, plauszki, makowe paluszki
 Smacznego!
Uwaga! Oryginalnie to ciasto powinno spędzić 20 minut w lodówce zanim zaczniemy tworzyć paluszki.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/paluszki-w-czekoladzie

Komentarze

Popularne posty

Drukuj