Makowe paluszki w karmelu

Podczas ostatnich pochmurnych dni strasznie się nudziłam. Gdy za oknem pada, jest zimno niestety nie mam tyle energii co zwykle :( Jednak, aby czas spędzony w domu był jednak trochę umilony to postanowiłam poszukać szybkich przepisów na pyszne smakołyki. Tak natknęłam się na przepis Paluszki w czekoladzie z popularnego bloga Moje Wypieki. Mój przepis na makowe paluszki w karmelu nie jest wierną kopią tego popularnego wpisu. Poprzez dodanie maku oraz większej ilości proszku do pieczenia niż w oryginalnym przepisie paluszki stały się chrupkie i nieco wilgotne. Makowe paluszki w karmelu można dowolnie zmieniać np: poprzez zamienienie maku na sezamem.
Co myślicie o takich domowych paluszkach?

Składniki:
100 g mąki pszennej
70 g maku sypkiego
60 ml mleka skondensowanego
50 g miękkiego masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
20 ml wody(2 łyżeczki)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
polewa
50 g czekolady karmelowej
Wodę zagotować wraz z mlekiem skondensowanym. Odstawić do przestygnięcia. W misce mieszamy mąkę, mak, cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy mokre składniki i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na stolnicy układamy ciasto, z którego odrywamy kawałki tworząc paluszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 -15 minut w 170 stopniach(powinny się zarumienić). Chłodzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdobimy nią paluszki.
mak, plauszki, makowe paluszki
 Smacznego!
Uwaga! Oryginalnie to ciasto powinno spędzić 20 minut w lodówce zanim zaczniemy tworzyć paluszki.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/paluszki-w-czekoladzie

Komentarze