Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Makowiec na kruchym cieście

Makowce w moim domu królują w każde święta. Zazwyczaj przygotowuję klasycznie na cieście biszkoptowym. Tym razem jednak przedstawiam wam wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to wersja pełna bakali, maku oraz niezwykle kruchego ciasta. Makowiec na kruchym cieście może być również upieczony jako tarta i podana do popołudniowej kawy. Tak naprawdę wszystko od was zależy. Makowiec to ciasto o bogatej historii, pełne tajemnic. Ciasto makowiec rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej. Zapraszam do komentowania, lajkowania !
Składniki:
ciasto
300 g mąki
120 g masła
60 g mąki krupczatki
30 g cukru pudru
20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
2 żółtka
masa makowa
500 g mielonego suchego maku
400 ml mleka
100 g miodu
100 g cukru
100 g mieszanki orzechów i rodzynek
3 białka
lukier
200 g cukru pudru
30 ml ciepłej wody
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowaną kulę wkładamy do lodówki na 45 minut(można przygotować dzień wcześniej). Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą cześć rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do tarty. Podpiekamy 15 minut w 170 stopniach(Pamiętajmy aby ciasto ponakuwać widelcem i obciążyć fasolą. Inaczej się wybrzuszy).
Mleko zagotowujemy z miodem i cukrem. Mak wysypujemy go głębokiego garnka. Mak zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy talerzem. Odstawiamy na 30 minut. Rodzynki moczymy we wrzątku 15 minut. Odcedzamy i posypujemy mąką. Orzechy mielimy. Gdy mak napęcznieje dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej. mieszamy. Wykładamy gotową masę na ciasto.
Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy na maku. Całość pieczemy najpierw 30 minut w 180 stopniach, następnie 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą. Powstałym lukrem zdobimy makowca.
makowiec, ciasto kruche, makowiec na kruchym cieście
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj