Makowo – orzechowe babeczki zasmakują każdemu, kto uwielbia
desery pełne bakali. Babeczki łączą w sobie kruche ciasto makowe oraz
pyszne nadzienie orzechowo-czekoladowe. Makowo-orzechowe babeczki z
okazji nadchodzącego Dnia Dziecka sprawią, iż małe łakomczuchy chętnie
spróbują takich smakołyków. Osobiście uwielbiam zabierać te babeczki na
piknik. Przecież nic tak nie umila czasu na świeżym powietrzu, jak
słodka przyjemność w postaci babeczek.
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej(3/4 szklanki)
125 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
30 -40 g maku suchego (około 3-4 łyżek)
2 żółtka
nadzienie
100 g czekolady
100 g orzechów włoskich
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy i wykładamy formę na muffinki. Na ciasto układamy folię aluminiową i sypiemy groch. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy groch i dopiekamy jeszcze 10 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą babeczkę wypełniamy czekoladą. Na czekoladzie układamy orzechy włoskie.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej(3/4 szklanki)
125 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
30 -40 g maku suchego (około 3-4 łyżek)
2 żółtka
nadzienie
100 g czekolady
100 g orzechów włoskich
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy i wykładamy formę na muffinki. Na ciasto układamy folię aluminiową i sypiemy groch. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy groch i dopiekamy jeszcze 10 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą babeczkę wypełniamy czekoladą. Na czekoladzie układamy orzechy włoskie.
Komentarze
Prześlij komentarz