Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Maślany piernik z kawałkami czekolady

Piernik pod różną postacią jest punktem obowiązkowym na Wigilię w moim domu. Oprócz tradycyjnych małych pierniczków przygotowuję również taki klasyczny z formy keksowej. Ten, który dla was dziś przedstawiam wyróżnia się nie tylko kawałkami czekolady, intensywnym smakiem przypraw, ale też smakiem maślanym. Do klasycznych pierników dodaje się mleko, ja jednak postanowiłam trochę odejść od tradycji zamieniając na maślankę. Efekt okazał się udany, a maślany piernik z kawałkami czekolady zawojował podniebienia domowników. Myślę, że w waszych domach maślany piernik z kawałkami czekolady stanie się przebojem.
Składniki:
350 g mąki(2 szklanki )
300 ml maślanki(1 opakowanie)
200 g miodu
50 g cukru(5 łyżek)
50 g czekolady gorzkiej(1/2 tabliczki)
30 g przypraw do piernika(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
10 g cynamonu(1 łyżeczka)
2 jaja
polewa
100 g czekolady gorzkiej
Czekoladę kroimy na mniejsze części. Mąkę, cukier, miód, przyprawę do piernika oraz cynamon mieszamy ze sobą. Dodajemy jaja. Mieszamy. Dodajemy maślankę. Miksujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą gorzką.
piernik, piernik z czekoladą, maślany piernik
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj