Piernik pod różną postacią jest punktem obowiązkowym na Wigilię w
moim domu. Oprócz tradycyjnych małych pierniczków przygotowuję również
taki klasyczny z formy keksowej. Ten, który dla was dziś przedstawiam
wyróżnia się nie tylko kawałkami czekolady, intensywnym smakiem
przypraw, ale też smakiem maślanym. Do klasycznych pierników dodaje się
mleko, ja jednak postanowiłam trochę odejść od tradycji zamieniając na
maślankę. Efekt okazał się udany, a maślany piernik z kawałkami
czekolady zawojował podniebienia domowników. Myślę, że w waszych domach
maślany piernik z kawałkami czekolady stanie się przebojem.
Składniki:
350 g mąki(2 szklanki )
300 ml maślanki(1 opakowanie)
200 g miodu
50 g cukru(5 łyżek)
50 g czekolady gorzkiej(1/2 tabliczki)
30 g przypraw do piernika(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
10 g cynamonu(1 łyżeczka)
2 jaja
polewa
100 g czekolady gorzkiej
Czekoladę kroimy na mniejsze części. Mąkę, cukier, miód, przyprawę do
piernika oraz cynamon mieszamy ze sobą. Dodajemy jaja. Mieszamy.
Dodajemy maślankę. Miksujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy
ciasto. Pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą gorzką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz