Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Masło, margaryna-informacje, rodzaje

Bez masła czy margaryny trudno wyobrazić sobie domowego murzynka czy tartę. Jednak ilość odmian, wersji masła sprawia, iż w tym gąszczu można się pogubić. Zacznijmy od początku czyli od wyjaśnienia czym jest masło. Masło jest to zbity tłuszcz wyrabiany ze śmietany. Masło zawiera głównie tłuszcze nasycone, co mogą prowadzić do takich chorób jak miażdżyca. Zawiera również nie wielkie ilości witamin A czy D.
Czy powinniśmy zrezygnować z jedzenia masła? Myślę, że nie. Masło to tak naprawdę źródło łatwo przyswajalnych tłuszczy. Z jedzenia masła powinny zrezygnować osoby chorujące na nadciśnienie czy miażdżycę.
Ile znamy rodzajów masła? Obecnie znamy 4 rodzaje: ekstra, delikatne, wyborowe i stołowe. Polecane jest masło delikatne i stołowe o delikatnym smaku i aromacie. Do masła ekstra i wyborowego można dodawać tylko 2% soli. Masło ekstra dostarcza 735kcl, a masło wyborowe 743 kcl.
Po czym poznamy prawdziwe masło:
1) prawdziwe masło zawiera przynajmniej 80% tłuszczów.
2) prawdziwe masło nie ma intensywnego aromatu.
3)prawdziwe masło w lodówce szybko twardnieje.
Masło klarowane to tak naprawdę podgrzane masło z którego odparowuje woda i następuje rozdzielenie cząstek stałych. Masło klarowane nadaje się do smażenia.
Masło śmietanowe jest oddzielną kategorią, gdyż zawiera mniej niż 73% tłuszczy i powstaje ze śmietany nie ukwaszonej.
Masła smakowe to tak naprawdę połączenie masła i czekolady czy czosnku.
Masło orzechowe, kokosowe, migdałowe powstaje jako produkt zmielenia danego nasienia z dodatkiem lub nie tłuszczu.
Margaryna: jest to mieszanka tłuszczy roślinnych, ulepszaczy, witamin i wody.
Ile znamy rodzai margaryny? Na półkach spotkamy się z dwoma rodzajami:twardym w kostkach i miękkim w kubkach. Margaryny twarde używane są do wypieków, gdyż w procesie produkcji używa się uwodornienia olejów. Przez co wytwarza się większa ilość kwasów. Margaryny miękkie natomiast przeznaczone są do smarowania pieczywa. Powstają w procesie metodą enzymatyczną, przez co zawierają śladowe ilości szkodliwych kwasów.
Czyt margaryna jest zdrowa? Margarynę powinniśmy jeść ze względu na ilość olei roślinnych oraz występowanie witamin A czy D oraz niekiedy kwasów omega-3. Margaryna nie jest wskazana dla osób na diecie.
Miksy: jest to tak naprawdę połączenie masła i margaryny. Zazwyczaj miksy łatwo się rozsmarowują, zawierają więcej kwasów nienasyconych oraz nie są tak kaloryczne.

Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-maslo-jest-zdrowe-wszystko-o-masle_34663.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/margaryna-rodzaje-co-zawiera-i-dlaczego-warto-ja-jesc_34664.html
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/miks-masla-i-margaryny-produkt-korzystny-dla-zdrowia-czy-oszustwo-marketingowe/wlezk
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maslo-klarowane-ghee-wlasciwosci-i-wplyw-na-zdrowie-przepis-na-maslo_44423.html
https://www.jakkupowac.pl/jakie-maslo-kupic/

Komentarze

Popularne posty

Drukuj