Bez masła czy margaryny trudno
wyobrazić sobie domowego murzynka czy tartę. Jednak ilość odmian, wersji
masła sprawia, iż w tym gąszczu można się pogubić. Zacznijmy od
początku czyli od wyjaśnienia czym jest masło. Masło jest to zbity
tłuszcz wyrabiany ze śmietany. Masło zawiera głównie tłuszcze nasycone,
co mogą prowadzić do takich chorób jak miażdżyca. Zawiera również nie
wielkie ilości witamin A czy D.
Czy powinniśmy zrezygnować z jedzenia masła? Myślę, że nie. Masło to tak
naprawdę źródło łatwo przyswajalnych tłuszczy. Z jedzenia masła powinny
zrezygnować osoby chorujące na nadciśnienie czy miażdżycę.
Ile znamy rodzajów masła? Obecnie znamy 4 rodzaje: ekstra, delikatne,
wyborowe i stołowe. Polecane jest masło delikatne i stołowe o delikatnym
smaku i aromacie. Do masła ekstra i wyborowego można dodawać tylko 2%
soli. Masło ekstra dostarcza 735kcl, a masło wyborowe 743 kcl.
Po czym poznamy prawdziwe masło:
1) prawdziwe masło zawiera przynajmniej 80% tłuszczów.
2) prawdziwe masło nie ma intensywnego aromatu.
3)prawdziwe masło w lodówce szybko twardnieje.
Masło klarowane to tak naprawdę podgrzane masło z którego odparowuje
woda i następuje rozdzielenie cząstek stałych. Masło klarowane nadaje
się do smażenia.
Masło śmietanowe jest oddzielną kategorią, gdyż zawiera mniej niż 73% tłuszczy i powstaje ze śmietany nie ukwaszonej.
Masła smakowe to tak naprawdę połączenie masła i czekolady czy czosnku.
Masło orzechowe, kokosowe, migdałowe powstaje jako produkt zmielenia danego nasienia z dodatkiem lub nie tłuszczu.
Margaryna: jest to mieszanka tłuszczy roślinnych, ulepszaczy, witamin i wody.
Ile znamy rodzai margaryny? Na półkach spotkamy się z dwoma
rodzajami:twardym w kostkach i miękkim w kubkach. Margaryny twarde
używane są do wypieków, gdyż w procesie produkcji używa się uwodornienia
olejów. Przez co wytwarza się większa ilość kwasów. Margaryny miękkie
natomiast przeznaczone są do smarowania pieczywa. Powstają w procesie
metodą enzymatyczną, przez co zawierają śladowe ilości szkodliwych
kwasów.
Czyt margaryna jest zdrowa? Margarynę powinniśmy jeść ze względu na
ilość olei roślinnych oraz występowanie witamin A czy D oraz niekiedy
kwasów omega-3. Margaryna nie jest wskazana dla osób na diecie.
Miksy: jest to tak naprawdę połączenie masła i margaryny. Zazwyczaj
miksy łatwo się rozsmarowują, zawierają więcej kwasów nienasyconych oraz
nie są tak kaloryczne.
Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-maslo-jest-zdrowe-wszystko-o-masle_34663.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/margaryna-rodzaje-co-zawiera-i-dlaczego-warto-ja-jesc_34664.html
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/miks-masla-i-margaryny-produkt-korzystny-dla-zdrowia-czy-oszustwo-marketingowe/wlezk
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maslo-klarowane-ghee-wlasciwosci-i-wplyw-na-zdrowie-przepis-na-maslo_44423.html
https://www.jakkupowac.pl/jakie-maslo-kupic/
Komentarze
Prześlij komentarz