Twix jest jednym z najpopularniejszych batonów. Jest to pyszne
połączenie kremu z karmelem. W Polsce bardzo znane jest również ciasto
na zimno na bazie tego batonu. Ja jednak dziś postanowiłam wam
zaprezentować przepis na mazurka/tartę a’la Twix. Mazurek a’la Twix jest
to połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym z masą
kajmakową. Całość oblana jest gorzką czekoladą. Przepis na mazurka a’la
Twix okazał się niebywałym sukcesem w mojej rodzinie. Myślę, że i u was
też tak będzie.
Składniki:
ciasto
100 g herbatników
100 g mąki
100 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
3 żółtka
ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
krem
460 g masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
50 ml wody
30 g żelatyny(3 łyżki)
1 żółtko
polewa
100 g czekolady gorzkiej
30 g masła
dodatkowo
200 ml śmietany 30%
30 g śmietanfix(1 opakowanie)
Herbatniki miksujemy na drobno. W misce mieszamy mąkę, zmielone
herbatniki, proszek do pieczenia oraz cukier puder. dodajemy żółtka oraz
zimne masło. Całość łączymy ze sobą. Jeśli jednak składniki nie chciały
się połączyć to dodajemy śmietanę 12%. Gotowe ciasto wkładamy na 1
godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę
do tart wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto w
formie kujemy widelcem oraz wykładamy grochem lub fasolą, aby nie
wyrosło mocno. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po 15 minutach
zdejmujemy groch lub fasolę z ciasta. Pieczemy dalej w 180 stopniach
przez kolejne 15 minut. Studzimy.
Śmietanę 30 % mocno chłodzimy. Następnie ubijamy. Pod koniec ubijania
śmietany(jak jest już sztywna) stopniowo dodajemy cukier puder. Żelatynę
rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i
żółto. Ucieramy do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy.
Chwilę studzimy. Następnie powoli wlewamy ją do masy.
Na wystudzone ciasto nakładamy krem serowo-śmietanowy. Następnie
rozsmarowujemy na kremie masę kajmakową. Wkładamy całość wkładamy do
lodówki na 15 minut.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję masło. Całość łączę ze
sobą. Ciasto wyjmuję z lodówki. Gotową polewę rozsmarowuję na cieście.
Studzę.
Śmietanę 30%(mocno schłodzoną) ubijam na sztywno. Dodaję opakowanie śmietanfixu. Całość krótko miksuję.
Na wystudzonej polewie tworzę ozdobne kleksy z bitej śmietany. Gotowe ciasto schładzam w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz