Mazurek Lion to świetne połączenie pysznego kremu waniliowego,
kajmaku oraz batona Lion. Mazurek Lion spodoba się na pewno dzieciom,
które uwielbiają ten znany baton. Tegoroczna Wielkanoc już za pasem,
więc przygotowanie mazurka Lion nie zajmie dużo czasu. Jest to ciasto
pyszne, szybkie, bardzo słodkie. Mazurki są doskonałe kilka godzin po
zrobieniu, jak kruche ciasto nasiąknie kremem. Gorzka czekolada polana
na mazurka sprawia, iż słodki smak ciasta zostaje przełamany nutą
goryczy i aromatu czekolady. Jaki jest wasz ulubiony mazurek?
Składniki:
ciasto
350 g mąki
100 g masła
50 g mąki krupczatki
20 g cukru pudru(2 łyżki)
3 żółtka
ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
krem
460 g kajmaku(1 opakowanie)
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
1 baton Lion
polewa
100 g czekolady gorzkiej
20 g masła
kleksy czekoladowe
200 ml śmietany 30%
15 g kakao(1,5 łyżki)
1 śmietanfix
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 45 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę. W cieście robimy dziury, przygrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy papier i groch. Pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.
Zimną śmietanę ucieramy na sztywno. Dodajemy cukier. Krótko miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Całość łączymy ze sobą. Baton kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy. Chłodzimy 15 minut w lodówce.
Masę nakładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Następnie smarujemy masę kajmakową.
Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy do połączenia składników. Lekko studzimy. Polewą zdobimy ciasto. Chłodzimy w lodówce.
Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy kakao i śmietanfix. Gotową bitą śmietaną zdobimy tartę.
Składniki:
ciasto
350 g mąki
100 g masła
50 g mąki krupczatki
20 g cukru pudru(2 łyżki)
3 żółtka
ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
krem
460 g kajmaku(1 opakowanie)
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
1 baton Lion
polewa
100 g czekolady gorzkiej
20 g masła
kleksy czekoladowe
200 ml śmietany 30%
15 g kakao(1,5 łyżki)
1 śmietanfix
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 45 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę. W cieście robimy dziury, przygrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy papier i groch. Pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.
Zimną śmietanę ucieramy na sztywno. Dodajemy cukier. Krótko miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Całość łączymy ze sobą. Baton kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy. Chłodzimy 15 minut w lodówce.
Masę nakładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Następnie smarujemy masę kajmakową.
Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy do połączenia składników. Lekko studzimy. Polewą zdobimy ciasto. Chłodzimy w lodówce.
Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy kakao i śmietanfix. Gotową bitą śmietaną zdobimy tartę.
Komentarze
Prześlij komentarz