Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Mazurek trójkolorowy

Mazurki są nie odłącznym elementem świat Wielkanocnych. Jednym z najbardziej popularnych jest mazurek kajmakowy, który łączy w sobie elementy tradycji i nowoczesności. Dziś podam przepis, który zachwyci niejedno podniebienie. Stanowi idealne połączenie tego z co słodkie i kwaśne z nutą wytrawności.
Składniki
250 g mąki pszennej
100 g masła
30 g cukru pudru(ok. 3 łyżek)
1 jajko
1 op. masy kajmakowej
1 op. powideł
100 g czekolady deserowej
Składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą i wkładamy do zamrażarki na 30-45 minut. Po 30-45 minutach( im dłużej będziemy trzymać tym będzie bardziej kruche, ale trudniej wtedy rozwałkować) wyjmujemy ciasto i rozwałkujemy tak aby weszła w formę do tarty. Dno ciasta przekuwamy i przykrywamy folią aluminiową na której umieściliśmy fasolkę(aby ciasto nie urosło). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia po 15 minutach zdejmujemy folię z fasolą i pozwalamy dalej piec się ciastu(kolejne 15 minut). Upieczonego mazurka pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie podgrzewamy powidła i masę kajmakową, nie doprowadzając do wrzenia. Powidła po ostudzeniu miksujemy. Na ostudzone ciasto wykładamy najpierw powidła, następnie masę kajmakową. Polewamy roztopioną deserową czekoladą i dekorujemy według uznania.Wkładamy do lodówki, aby stężało.
mazurek, kolorwy mazurek,
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj