Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Mazurek trójkolorowy

Mazurki są nie odłącznym elementem świat Wielkanocnych. Jednym z najbardziej popularnych jest mazurek kajmakowy, który łączy w sobie elementy tradycji i nowoczesności. Dziś podam przepis, który zachwyci niejedno podniebienie. Stanowi idealne połączenie tego z co słodkie i kwaśne z nutą wytrawności.
Składniki
250 g mąki pszennej
100 g masła
30 g cukru pudru(ok. 3 łyżek)
1 jajko
1 op. masy kajmakowej
1 op. powideł
100 g czekolady deserowej
Składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą i wkładamy do zamrażarki na 30-45 minut. Po 30-45 minutach( im dłużej będziemy trzymać tym będzie bardziej kruche, ale trudniej wtedy rozwałkować) wyjmujemy ciasto i rozwałkujemy tak aby weszła w formę do tarty. Dno ciasta przekuwamy i przykrywamy folią aluminiową na której umieściliśmy fasolkę(aby ciasto nie urosło). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia po 15 minutach zdejmujemy folię z fasolą i pozwalamy dalej piec się ciastu(kolejne 15 minut). Upieczonego mazurka pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie podgrzewamy powidła i masę kajmakową, nie doprowadzając do wrzenia. Powidła po ostudzeniu miksujemy. Na ostudzone ciasto wykładamy najpierw powidła, następnie masę kajmakową. Polewamy roztopioną deserową czekoladą i dekorujemy według uznania.Wkładamy do lodówki, aby stężało.
mazurek, kolorwy mazurek,
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj