Metalowe formy do pieczenia

Metalowe formy do pieczenia są obecnie najpowszechniejsze i najtańsze. W sklepach znajdziemy duży wybór kształtów i form. Ja osobiście najczęściej w nich przyrządzam ciasta zwłaszcza takie jak sernik czy szarlotka. Oprócz ceny zaletą ich jest szybkość nagrzewania się. Niestety przed pieczeniem trzeba je posmarować masłem i obsypać bułką tarta lub przykryć papierem do pieczenia. Nie myje się ich również w zmywarce. W sklepach spotkamy również formy metalowe pokryte teflonem. W form z teflonem nie należy kroić w nich upieczonych ciast. Może dojść do porysowania.
Formy metalowe stanowią dużą przewagę nad innymi formami, gdyż nie tak łatwo je zniszczyć. Zalety równoważą się z wadami, ale powszechność sprawia, iż znajdują się w każdym domu. Godne polecenia dla początkowych cukierników i kucharzy.
Źródło:
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Drewno-metal-plastik-czy-silikon-jakie-przybory-kuchenne-wybrac,wid,16521361,wiadomosc.html
http://www.pyszny-przepis.pl/formy-do-pieczenia-ktora-najlepsza/
http://kotlet.tv/foremki-do-pieczenia-jakie-wybrac/

Komentarze