Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Migdałowe ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka są szybkie, proste i łatwe w zrobieniu. W moim domu zawsze znajdzie się kilka sztuk. Jednym z takich smakołyków są migdałowe ciasteczka z czekoladą. Pachnące migdałami, kruche, maślane małe ciasteczka podbiły serca mojej rodziny. Migdałowe ciasteczka z czekoladą od momentu zrobienia ich goszczą na moim stole nie tylko od święta. Migdałowe ciasteczka z czekolada spodobają się na pewno i tobie.
Składniki:
200 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
100 g mielonych migdałów
100 g czekolady deserowej lub mlecznej
80 g cukru pudru
20 g cukru waniliowego
4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
2 żółtka
aromat migdałowy
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, mielone migdały, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy miękkie masło,żółtka i aromat. Całość łączymy ze sobą, zagniatając ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciastka w kształcie koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach(do momentu, aż zaczną się rumienić).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ozdabiamy nią wystudzone ciasteczka.
migdały, ciastka, czekolada, migdałowe ciasteczka

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj