Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Migdałowe ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka są szybkie, proste i łatwe w zrobieniu. W moim domu zawsze znajdzie się kilka sztuk. Jednym z takich smakołyków są migdałowe ciasteczka z czekoladą. Pachnące migdałami, kruche, maślane małe ciasteczka podbiły serca mojej rodziny. Migdałowe ciasteczka z czekoladą od momentu zrobienia ich goszczą na moim stole nie tylko od święta. Migdałowe ciasteczka z czekolada spodobają się na pewno i tobie.
Składniki:
200 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
100 g mielonych migdałów
100 g czekolady deserowej lub mlecznej
80 g cukru pudru
20 g cukru waniliowego
4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
2 żółtka
aromat migdałowy
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, mielone migdały, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy miękkie masło,żółtka i aromat. Całość łączymy ze sobą, zagniatając ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciastka w kształcie koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach(do momentu, aż zaczną się rumienić).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ozdabiamy nią wystudzone ciasteczka.
migdały, ciastka, czekolada, migdałowe ciasteczka

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj