Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Mini Palmiers

W całej sieci i książkach znajdziemy przeróżne przepisy na pamiers. Są to ciastka z ciasta francuskiego, pełne cukru. Nie jest to na pewno danie dietetyczne, ale od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na małe grzeszki. Słowo „małe” jest tu kluczowe, gdyż moja wersja tych znanych francuskich ciastek jest naprawdę mała. Pozwoliło mi to naprawdę zaoszczędzić czas. Mini palmiers sprawdzą idealnie się podczas nadchodzącego właśnie okresu świąteczno-noworocznego. Karnawał to okres gdy nie chcemy się zbytnio napracować , a czerpać przyjemności ze spotkań z bliskimi. Mini palmiers są idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
około 250 g ciasta francuskiego(pokrojonego)
100 g cukru
30 g cynamony(3 łyżeczki)
Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę. Lekko rozwałkowujemy, posypujemy cukrem i cynamonem(cukier lekko dociskamy do ciasta). Rolujemy z dwóch stron. Roladę kroimy na kawałki wielkości około 3 centymetrów. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskając. Pieczemy w 200 stopniach przez 10-15 minut(do przyrumienienia). Studzimy.
mini palmiers, plamiers
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj