Mini Palmiers

W całej sieci i książkach znajdziemy przeróżne przepisy na pamiers. Są to ciastka z ciasta francuskiego, pełne cukru. Nie jest to na pewno danie dietetyczne, ale od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na małe grzeszki. Słowo „małe” jest tu kluczowe, gdyż moja wersja tych znanych francuskich ciastek jest naprawdę mała. Pozwoliło mi to naprawdę zaoszczędzić czas. Mini palmiers sprawdzą idealnie się podczas nadchodzącego właśnie okresu świąteczno-noworocznego. Karnawał to okres gdy nie chcemy się zbytnio napracować , a czerpać przyjemności ze spotkań z bliskimi. Mini palmiers są idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
około 250 g ciasta francuskiego(pokrojonego)
100 g cukru
30 g cynamony(3 łyżeczki)
Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę. Lekko rozwałkowujemy, posypujemy cukrem i cynamonem(cukier lekko dociskamy do ciasta). Rolujemy z dwóch stron. Roladę kroimy na kawałki wielkości około 3 centymetrów. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskając. Pieczemy w 200 stopniach przez 10-15 minut(do przyrumienienia). Studzimy.
mini palmiers, plamiers
Smacznego!

Komentarze