Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy. Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N
Nie od dziś wiadomo, że jestem wielką
fanką miodów. Dlatego chciałam bym wam przybliżyć trochę tajemnic miodu.
Miód jest jednym z najpopularniejszych produktów w Polsce. Już w
starożytności nazywany był „Pokarmem bogów”. Miód jest skarbnicą
wartości odżywczych i witamin. Owszem zawiera w sobie cukry, ktoś by
powiedział. Jednak są to cukry proste. Miód bogaty jest w kwasy
organiczne, białka, witaminy A,B1,B2,B6,B12,C, kwas foliowy i minerałów.
Jednym z głównych działań miodu jest to, iż jest bakteriobójczy.
Wzmacnia również serce. Właściwości lecznicze miodu:
1)leczy rany, wrzody żołądka, wątroby czy woreczka żółciowego
2)zmniejsza ryzyko powstania bliznowców
3)obniża ciśnienie
4) pomaga w leczeniu miażdżycy(zahamowuje proces)
5) pomaga w leczeniu grypy czy przeziębień
6)uspakaja
7) pobudza pracę mózgu Gdzie najlepiej trzymać miód? Najlepiej w piwnicy,
gdzie temperatura liczy koło 10 stopni C. Miód powinien być
przechowywany w szklanych słoikach. Do roku miód zachowuje swoje
wartości odżywcze. w ciągu kilku lat może zmienić swoją barwę. Jeśli
chcemy używać miodu krótko to możemy przechowywać miód w szafce do 5
miesięcy. lepszy miód płynny czy krystaliczny? Prawdziwy miód po
pewnym czasie krystalizuje się. Jest to normalny proces. Miód zmienia
kolor na jaśniejszy. najszybciej krystalizują się miód rzepakowy oraz
mniszkowy. Najwolniej ulega krystalizacji miód akacjowy(nawet kilka
miesięcy). Skrystalizowany miód nie traci swoich wartości odżywczych.
Aby przywrócić formę płynną miodu należy podgrzać miód do 40 stopni C. W jaki sposób rozpoznać prawdziwy miód? Są dwie metody:
1) test łyżeczki: Nabieramy miód na łyżeczkę. Jeśli ścieka równomiernie i
tworzy stożek, nie jest to oszukany miód. sztuczny się rozleje.
2) test rozpuszczania: wlewamy łyżkę miodu do kubka z zimną wodą.
Naturalny rozpuści się nie równomiernie. Będzie tworzył smugi. Sztuczny
rozpłynie się bardzo szybko.
Czym jest miód kremowy? Miód kremowy to w ostatnim czasie bardzo
popularny produkt. Powstaje poprzez mieszanie kilka razy dziennie przez
kilka dni miodu, aby rozbić kryształy cukru. Uzyskany produkt posiada
konsystencje gęstego majonezu lub masła. Nie ulega ponownej
krystalizacji, nie fermentuje się, nie rozwarstwia się. Rodzaje miodu: Wyróżniamy 3 główne rodzaje, które posiadają swoje odmiany:
1)nektarowe: powstają z nektarów kwiatów, mają wyraźny aromat, są jasne lub ciemne. W tej grupie są miody wielokwiatowe oraz odmianowe.
a)wielokwiatowy: jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce. Pomocny w
leczeniu pęcherza zółciowego i wątroby. Ma łagodny smak. Bardzo lubiany
przez dzieci.
b)akacjowy: pomaga w leczeniu przewodu pokarmowego, wrzodów, uspakaja. Dosyć słodkawy, jasny.
c)mniszkowy: wspomaga leczenie przewodu pokarmowego, dodaje energii,
łagodzi stres. Nadaje ciastom charakterystycznego łagodnego smaku.
d)rzepakowy: wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu grypy, przyśpiesza gojenie ran. ma charakterystyczny biały kolor.
e)gryczany: zawiera rutynę, wspomaga wiele chorób. Posiada
charakterystyczny ostry smak, idealny do ciast miodowych i piernikowych.
2)spadziowy: dzielimy na miody z drzew iglastych i
liściastych.Powstają z wydzielin mszyc. Miody spadziowe pomagają w
leczeniu chorób bakteryjnych, oddechowych. Działają podobnie jak
antybiotyk. Miody spadziowe nazywane są często”Królewskimi”, gdyż
zawierają mnóstwo wartości odżywczych, takich jak wapń, magnez,fosfor,
sód.
a)miody iglaste:są łagodne, o jasnej barwie, słodkie, o kwiatowym zapachu, jednym z najpopularniejszych odmian jest miód lipowy.
b)liściaste:ciemne, o mocnym żywicznym smaku, o charakterystycznym zapachu, drogie i rzadko spotykane.
3)nektarowo-spadziowe: łagodne, słodkie, o jasnej barwie. Rzadkie połączenie nektaru i spadzi. Produkty pokrewne do miodu:
1)propolis: kit pszczeli, spotykany w formie kropli, maści. Działa antybakteryjnie.
2)pyłek i pierzga:pełen białka i witamin, obniża choloesterol.
3)mleczko:wzmacnia leczenie, regeneruje.
4)wosk:używany do produkcji balsamów. Ciekawostki:
1)”100 gramów miodu dostarcza organizmowi 319 kcal.
2)Do najsławniejszych na świecie należą miody tymiankowe, pochodzące ze wzgórz w Grecji.
3)W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy.
4)Miód od dawna służył pielęgnacji urody. Znane są jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
5)Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu.
Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.
6_Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w chłodnym miejscu
(najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie straci swych
wartości przez 23 lata.”*
*Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu_35801.html
Komentarze
Prześlij komentarz