Ciasto to dopiero od niedawna gości na moim stole, lecz już podbiło
podniebienia. Łączy w sobie nutę tajemnicy, którą odkrywa się z każdym
kęsem. Dominuje w nim zapach miodu, w tym przypadku lipowego oraz
przypraw piernikowych. Ciekawe czy wam też przypadnie do gustu, tak jak u
mnie ?
Składniki
100 g mąki tortowej
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
75 g masła
30 g cukru
30 g miodu np.: lipowego
15 g kakao(1 łyżka)
10 g przyprawy do piernika( ok. 1/2 łyżki)
6 g proszku do pieczenia( 1 łyżeczka)
ew. bakalie
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy. Masło z modem roztapiamy w garnku z grubym dnem, ale nie zagotowujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika(wszystko przesiane przez sitko). Następnie wlewamy powoli masło z miodem. Dodajemy ew. bakalie. Ciasto wlewamy do tortownicy lub formy keksowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczmy 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki
100 g mąki tortowej
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
75 g masła
30 g cukru
30 g miodu np.: lipowego
15 g kakao(1 łyżka)
10 g przyprawy do piernika( ok. 1/2 łyżki)
6 g proszku do pieczenia( 1 łyżeczka)
ew. bakalie
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy. Masło z modem roztapiamy w garnku z grubym dnem, ale nie zagotowujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika(wszystko przesiane przez sitko). Następnie wlewamy powoli masło z miodem. Dodajemy ew. bakalie. Ciasto wlewamy do tortownicy lub formy keksowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczmy 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz