Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Miodownik

Ciasto to dopiero od niedawna gości na moim stole, lecz już podbiło podniebienia. Łączy w sobie nutę tajemnicy, którą odkrywa się z każdym kęsem. Dominuje w nim zapach miodu, w tym przypadku lipowego oraz przypraw piernikowych. Ciekawe czy wam też przypadnie do gustu, tak jak u mnie ?
Składniki
100 g mąki tortowej
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
75 g masła
30 g cukru
30 g miodu np.: lipowego
15 g kakao(1 łyżka)
10 g przyprawy do piernika( ok. 1/2 łyżki)
6 g proszku do pieczenia( 1 łyżeczka)
ew. bakalie
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy. Masło z modem roztapiamy w garnku z grubym dnem, ale nie zagotowujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika(wszystko przesiane przez sitko). Następnie wlewamy powoli masło z miodem. Dodajemy ew. bakalie. Ciasto wlewamy do tortownicy lub formy keksowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczmy 50 minut w 180 stopniach.
miodownik, miód, ciasto, ciasto miodownik
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj