Mleko jest jednym z najważniejszych
produktów istotnych w diecie każdego człowieka. Zawiera w sobie takie
wartości odżywcze jak wapń czy białko. Oprócz tego również w mleku
znajdziemy: fosfor, magnez, witaminy z grupy B i A, nienasycone kwasy
tłuszczowe i szereg innych witamin.
Czy jednak mleko jest takie niezdrowe, że powinniśmy go unikać? Nie do
końca, dieta bogata w wapń powoduje, że się chudnie. Składniki mineralne
zawarte w mleku wzmacniają kości, chronią przed osteropozą. Wyjątkiem
są osoby chorujące na nietolerancję laktozy.
Czy jest nietolerancja laktozy? Nie tolerancja laktozy czyli cukrów
zawartych w mleku. Mówimy o niej w tedy, gdy organizm nie posiada
laktazy czyli enzymu koniecznego do rozłożenia cukrów z mleka. Do
najczęstrzych objawów zaliczymy biegunki, wymioty i gazy. Najprościej
należy wyeliminować mleko z diety lub zastąpić je mlekiem roślinnym. W
aptekach dostępne są również lekki , które pomagają trawić laktozę.
Czy mleko może wywołać alergię? Może i w tedy mówimy o alergii na mleko.
Mówimy wtedy o tym, że organizm reaguje alergicznie na białko zawarte w
mleku krowim.
Rodzaje mleka ze względu na pochodzenie:
1) krowie: najpopularniejsze, zawiera dużo białka i składników mineralnych.
2) kozie: ma mniej białka od krowiego, posiada dużo aminokwasów oraz witamin z grupy A i D.
3) owcze: ma charakterystyczny biały kolor o lekko orzechowym zapachu.
Zawiera więcej białka i składników mineralnych od krowiego.
4)końskie: zawiera mniej tłuszczu, wapnia. Bogate w enzymy i składniki mineralne. Popularne w Azji.
Rodzaje mleka na bazie roślin:
1) sojowe: powstaje w wyniku namaczania soi przez 3-4 godziny. Posiada
dużo białka oraz aminokwasów, wartości odżywcze ma takie same jak
nasiona soi.
2)kokosowe: powstaje poprzez zmielenie miąższu kokosa i wody. Zawiera
mało tłuszczu, jest energetyczne i zawiera dużo magnezu oraz wapnia.
3)migdałowe: posiada charakterystyczny orzechowy smak oraz bogate jest w witaminę E.
4) ryżowe
Inne rodzaje mleka:
1) odtłuszczone: wartości odżywcze ma zbliżone do tradycyjnego, zawiera jednak mniej tłuszczu.
2) w proszku: jest to odparowanie niemal całej wody z mleka chudego lub pełnotłuszczowego.
Podział mleka ze względu na rodzaj przetworzenia:
1)pasteryzowane
2) UHT
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/nietolerancja-laktozy-przyczyny-objawy-i-leczenie_34421.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/alergia-na-mleko-co-ja-powoduje-jakie-sa-objawy-alergii-na-mleko_41104.html
https://portal.abczdrowie.pl/mleko
http://www.zywienieczlowieka.pl/index.php?p=1_26_Mleko-owcze
https://portal.abczdrowie.pl/rodzaje-mleka
http://bonavita.pl/mleko-migdalowe-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-przepis-oraz-porownanie-z-mlekiem-krowim
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/mleko-kokosowe-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepis-na-domowe-mleko_44353.html
http://klaudynahebda.pl/mleko-pasteryzowane-uht/
Komentarze
Prześlij komentarz