Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Muffinki a’la brownie z kremem orzechowym

Nudząc się pewnego dnia, w internecie znalazłam ciekawy przepis na brownie z kremem orzechowym. Jednak czytając go uznałam, że nie każdy przepada za kremem z kawałkami orzechów. Wpadłam na pomysł i zrobiłam mini wersję czyli muffinki a’la brownie z kremem orzechowym. W tych małych muffinkach mamy wszystko co najlepsze czyli smak czekolady w muffinkach oraz nieco słony krem orzechowy na bazie słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco.
Składniki:
ciasto
300 g mąki(2 niepełne szklanki)
100 g masła(1/2 kostki)
100 g czekolady
100 g cukru
30 ml wody
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 jajko
krem
200 ml śmietany 30%
150 g masła orzechowego solonego
80 g cukru pudru(1/2 szklanki)
30 g śmietanfixu(1 opakowanie)
Czekoladę łamiemy na kawałki. Cukier, cukier waniliowy, masło, wodę. Gotujemy, do uzyskania syropu. Dodajemy czekoladę. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy.
W głębokiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko. Ręcznie łączymy ze sobą. Dodajemy sos czekoladowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy.
Śmietanę mocno chłodzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy krótko. Do śmietany dodajemy masło orzechowe. Krótko miksujemy. Masę chłodzimy w lodówce przez 10 minut. Gotową masę wkładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nią wystudzone muffinki.


mufinki, muffinki orzechowe, muffinki czekoladowe, czekolada, brownie

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj