Nudząc się pewnego dnia, w internecie znalazłam ciekawy przepis
na brownie z kremem orzechowym. Jednak czytając go uznałam, że nie każdy
przepada za kremem z kawałkami orzechów. Wpadłam na pomysł i zrobiłam
mini wersję czyli muffinki a’la brownie z kremem orzechowym. W tych
małych muffinkach mamy wszystko co najlepsze czyli smak czekolady w
muffinkach oraz nieco słony krem orzechowy na bazie słodkiej śmietanki.
Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do
dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe
co nieco.
Składniki:
ciasto
300 g mąki(2 niepełne szklanki)
100 g masła(1/2 kostki)
100 g czekolady
100 g cukru
30 ml wody
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 jajko
krem
200 ml śmietany 30%
150 g masła orzechowego solonego
80 g cukru pudru(1/2 szklanki)
30 g śmietanfixu(1 opakowanie)
Czekoladę łamiemy na kawałki. Cukier, cukier waniliowy, masło, wodę. Gotujemy, do uzyskania syropu. Dodajemy czekoladę. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy.
W głębokiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko. Ręcznie łączymy ze sobą. Dodajemy sos czekoladowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy.
Śmietanę mocno chłodzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy krótko. Do śmietany dodajemy masło orzechowe. Krótko miksujemy. Masę chłodzimy w lodówce przez 10 minut. Gotową masę wkładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nią wystudzone muffinki.
Składniki:
ciasto
300 g mąki(2 niepełne szklanki)
100 g masła(1/2 kostki)
100 g czekolady
100 g cukru
30 ml wody
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 jajko
krem
200 ml śmietany 30%
150 g masła orzechowego solonego
80 g cukru pudru(1/2 szklanki)
30 g śmietanfixu(1 opakowanie)
Czekoladę łamiemy na kawałki. Cukier, cukier waniliowy, masło, wodę. Gotujemy, do uzyskania syropu. Dodajemy czekoladę. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy.
W głębokiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko. Ręcznie łączymy ze sobą. Dodajemy sos czekoladowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy.
Śmietanę mocno chłodzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy krótko. Do śmietany dodajemy masło orzechowe. Krótko miksujemy. Masę chłodzimy w lodówce przez 10 minut. Gotową masę wkładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nią wystudzone muffinki.
Komentarze
Prześlij komentarz