Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Murzynek Honoraty

Murzynek to jedno tych ciast, które zawsze się uda. W moim domu bardzo często się go robiło i robi nadal. Ciasto to sprawdzi się do popołudniowej kawy, jak i na przyjęcie rodzinne. Dzieciaki też polubią ten wypiek. Zaletą murzynka jest również, iż zachowuje długo wilgotność. Można przygotować to ciasto spokojnie kilka dni wcześniej. Unikatowe jest również dodanie do tego klasycznego murzynka powideł i czekolady. Próbujcie i komentujcie. Czekam na opinie.
Składniki:
44o g mąki(2 szklanki)
200 g masła
100 g czekolady mlecznej
100 ml wody
50 g cukru
20 g kakao(2 łyżki)
20 g powideł(2 łyżki)
15 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia(ok. 2 łyżeczek)
4 jajka
Cukier, cukier waniliowy zalewamy wodą, dodajemy masło. Razem rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Do masy dodajemy kakao i 50 g czekolady mlecznej. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy energicznie. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy powidła. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
murzynek, ciasto murzynek
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj