Murzynek to jedno tych ciast, które zawsze się uda. W moim domu
bardzo często się go robiło i robi nadal. Ciasto to sprawdzi się do
popołudniowej kawy, jak i na przyjęcie rodzinne. Dzieciaki też polubią
ten wypiek. Zaletą murzynka jest również, iż zachowuje długo wilgotność.
Można przygotować to ciasto spokojnie kilka dni wcześniej. Unikatowe
jest również dodanie do tego klasycznego murzynka powideł i czekolady.
Próbujcie i komentujcie. Czekam na opinie.
Składniki:
44o g mąki(2 szklanki)
200 g masła
100 g czekolady mlecznej
100 ml wody
50 g cukru
20 g kakao(2 łyżki)
20 g powideł(2 łyżki)
15 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia(ok. 2 łyżeczek)
4 jajka
Cukier, cukier waniliowy zalewamy wodą, dodajemy masło. Razem rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Do masy dodajemy kakao i 50 g czekolady mlecznej. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy energicznie. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy powidła. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Składniki:
44o g mąki(2 szklanki)
200 g masła
100 g czekolady mlecznej
100 ml wody
50 g cukru
20 g kakao(2 łyżki)
20 g powideł(2 łyżki)
15 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia(ok. 2 łyżeczek)
4 jajka
Cukier, cukier waniliowy zalewamy wodą, dodajemy masło. Razem rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Do masy dodajemy kakao i 50 g czekolady mlecznej. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy energicznie. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy powidła. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz