Murzynek pełen wiśni tak naprawdę powstał poprzez inspiracje przepisem z bloga przepisyjoli.com.
Mając w domu jeszcze domowy dżem wiśniowy postanowiłam go wykorzystać
do murzynka pełnego wiśni. Jak się później okazało smak wyszedł
intrygujący. Połączenie ciemnego kakao z kwaskowym dżemem sprawiła, iż
murzynek zniknął w ciągu dwóch dni. Polecam to niezwykłe ciasto-murzynek
pełen wiśni.
Składniki:
200 g mąki(1,5 szklanki)
200 g dżemu wiśniowego
150 g wody
150 g masła
80 g cukru
80 g kakao
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
4 jaja
cukier puder do dekoracji
Cukier wraz z wodą rozpuszczamy. Dodajemy masło i kakao. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzimy. Dżem krótko podgrzewamy. Miksujemy na gładką masę.
Dodajemy jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Na koniec dodajemy do masy wystudzony, gładki dżem. Mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki:
200 g mąki(1,5 szklanki)
200 g dżemu wiśniowego
150 g wody
150 g masła
80 g cukru
80 g kakao
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
4 jaja
cukier puder do dekoracji
Cukier wraz z wodą rozpuszczamy. Dodajemy masło i kakao. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzimy. Dżem krótko podgrzewamy. Miksujemy na gładką masę.
Dodajemy jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Na koniec dodajemy do masy wystudzony, gładki dżem. Mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz