Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Naleśniki z kremem kawowym

Kawa to jeden z moich ulubionych dodatków do deserów czy ciast. Aromat świeżo zaparzonej kawy również stanowi ciekawy dodatek do naleśników. Pomysł wziął się z tego, iż mając trochę odłożonego kremu z przepisu na tartaletki kawowe(serdecznie polecam wypróbować !) postanowiłam dodać go do naleśników. Jak się później okazało był to strzał w dziesiątkę ! Moja rodzina była zachwycona. Narzekała jednak, że tak mało ich zrobiłam. Polecam wam ten przepis z całego serca !
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
krem
100 g mascarpone
100 ml wody
80 g cukru
20 g kawy rozpuszczalnej( 2 łyżeczki)
3 żółtko
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki.3 żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Następnie do masy dolewamy powoli wystudzoną kawę.
naleśniki, kawa, kawowe naleśniki, naleśniki z kremem kawowym
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj