Kawa to jeden z moich ulubionych dodatków do deserów czy ciast.
Aromat świeżo zaparzonej kawy również stanowi ciekawy dodatek do
naleśników. Pomysł wziął się z tego, iż mając trochę odłożonego kremu z
przepisu na tartaletki kawowe(serdecznie
polecam wypróbować !) postanowiłam dodać go do naleśników. Jak się
później okazało był to strzał w dziesiątkę ! Moja rodzina była
zachwycona. Narzekała jednak, że tak mało ich zrobiłam. Polecam wam ten
przepis z całego serca !
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
krem
100 g mascarpone
100 ml wody
80 g cukru
20 g kawy rozpuszczalnej( 2 łyżeczki)
3 żółtko
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki.3 żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Następnie do masy dolewamy powoli wystudzoną kawę.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
krem
100 g mascarpone
100 ml wody
80 g cukru
20 g kawy rozpuszczalnej( 2 łyżeczki)
3 żółtko
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki.3 żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Następnie do masy dolewamy powoli wystudzoną kawę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz