Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Naleśniki z kremem straciatella

Straciatella to nic innego jak połączenie serka i kawałków czekolady. Jest to bardzo popularne połączenie, które spotkamy zarówno w sernikach, tortach czy lodach. Dziś chciałam bym wam pokazać , iż ten ciekawy dodatek jakim jest straciatella można zamknąć w naleśnikach. Naleśniki z kremem straciatella to pyszne, puszyste ciasto z niezwykłym kremem. Naleśniki z kremem straciatella na pewno polubią dzieci, które wprost uwielbiają czekoladę i różne kremy na ich bazie. Zapraszam do próbowania.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
aromat waniliowy
krem
250 g serka twarogowego
50 g czekolady gorzkiej
20 g cukru(2 łyżki)
dekoracja
50 g czekolady gorzkiej
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki.
Czekoladę gorzką kroimy na małe kawałki. Serek twarogowy łączymy z kawałkami czekolady i cukrem. Naleśniki smarujemy kremem, zawijamy w rulon. Na gotowe naleśniki ścieramy czekoladę.


naleśniki, straciatella, naleśniki straciatella


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj