Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Nugat- Podhalański smakołyk

Przepis na nugat znalazłam ostatnio w bardzo starej książce kulinarnej. Jednak zapomniałam o tym. Dopiero nie dawno naszła mnie chęć do przygotowania tego pysznego smakołyku. Aby przygotować nugat czyli Podhalański przysmak tak na prawdę nie potrzebujemy dużo czasu i składników. Wystarczą wafle, białka oraz trochę cukru. Utarło się , że najsmaczniejsze przepis na nugat pochodzą z Francji czy Włoch. Myślę, jednak, że nasza wersja tego wspaniałego przepisu też wam się spodoba.
Składniki:
250 g cukru
100 g płynnego miodu
80-100 g orzechów włoskich lub laskowych
50 ml wody
4 białka
2 arkusze suchych wafli
W rondelku umieszczamy wodę i cukrem. Dodajemy miód. Całość podgrzewamy, aż cukier i miód się rozpuszczą. Studzimy. Białka ubijamy. W trakcie ubijania dolewamy wolnym strumieniem syrop cukrowy. Ulubione orzechy miksujemy. Do ubitej piany z białek dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy. W tortownicy umieszczamy wafla na którego rozsmarowujemy masę białkową, którą przykrywamy drugim waflem. Całość chłodzimy w lodówce do momentu stężenia masy.
nugat, ciasta, deser nugatowy, deser nugat

Smacznego!
Źródło:”Wielka księga wypieków”, s. 74

Komentarze

Popularne posty

Drukuj