Przepis na nugat znalazłam ostatnio w bardzo starej książce
kulinarnej. Jednak zapomniałam o tym. Dopiero nie dawno naszła mnie chęć
do przygotowania tego pysznego smakołyku. Aby przygotować nugat czyli
Podhalański przysmak tak na prawdę nie potrzebujemy dużo czasu i
składników. Wystarczą wafle, białka oraz trochę cukru. Utarło się , że
najsmaczniejsze przepis na nugat pochodzą z Francji czy Włoch. Myślę,
jednak, że nasza wersja tego wspaniałego przepisu też wam się spodoba.
Składniki:
250 g cukru
100 g płynnego miodu
80-100 g orzechów włoskich lub laskowych
50 ml wody
4 białka
2 arkusze suchych wafli
W rondelku umieszczamy wodę i cukrem. Dodajemy miód. Całość podgrzewamy, aż cukier i miód się rozpuszczą. Studzimy. Białka ubijamy. W trakcie ubijania dolewamy wolnym strumieniem syrop cukrowy. Ulubione orzechy miksujemy. Do ubitej piany z białek dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy. W tortownicy umieszczamy wafla na którego rozsmarowujemy masę białkową, którą przykrywamy drugim waflem. Całość chłodzimy w lodówce do momentu stężenia masy.
Składniki:
250 g cukru
100 g płynnego miodu
80-100 g orzechów włoskich lub laskowych
50 ml wody
4 białka
2 arkusze suchych wafli
W rondelku umieszczamy wodę i cukrem. Dodajemy miód. Całość podgrzewamy, aż cukier i miód się rozpuszczą. Studzimy. Białka ubijamy. W trakcie ubijania dolewamy wolnym strumieniem syrop cukrowy. Ulubione orzechy miksujemy. Do ubitej piany z białek dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy. W tortownicy umieszczamy wafla na którego rozsmarowujemy masę białkową, którą przykrywamy drugim waflem. Całość chłodzimy w lodówce do momentu stężenia masy.
Komentarze
Prześlij komentarz