Orientalny dżem truskawkowy ze szczyptą cynamonu

Lato to czas poznawania nowych smaków i eksperymentowania. Jednym z takich eksperymentów jest oryginalny orientalny dżem truskawkowy ze szczyptą cynamonu. Można powiedzieć, iż jest to niezwykłe połączenie słodkich truskawek i azjatyckich zapachów. Poprzez dodanie do dżemu truskawkowego cynamonu powstał niezwykły dżem, który zarówno nada ciekawego smaku tradycyjnym naleśnikom, jak i wyjątkowemu tortowi. Orientalny dżem truskawkowy ze szczypta cynamonu jest moją kolejną tegoroczną wariacją na temat przetworów. Jeśli szukacie ciekawych przepisów to zajrzyjcie TU. Polecam!
Składniki:
1 kg truskawek
460-500 g cukru(około 2,5 szklanki)
60 g dżemfixu 2:1
15 g cynamonu(1,5 łyżeczki)
5 g imbiru(0,5 łyżeczki)
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na małe kawałki. Truskawki umieszczamy w dużym garnku o grubym dnie. Dodajemy dżemfix. Mieszamy owoce do momentu zagotowania. Cukier mieszamy z cynamonem i imbirem. Dodajemy cukier do gotujących się owoców. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i ponownie zaczną się gotować. Gdy truskawki ponownie się zagotują, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy chwilę, aż zniknie piana. Dżem przelewamy do umytych, wyparzonych słoików. Odwracamy nakrętką do dołu(przez 5 minut). Następnie zostawiamy dżem do całkowitego wystudzenia. Gotowe!
dżem truskawkowy, truskawki, przetwory, dżem

Smacznego!

Komentarze