Karpatka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce.
Przepisów na nie znajdziemy w każdej książce. Ja dziś proponuje nieco
tańszą wersję. Głównym celem tego przepisu jest odczarowanie tego ciasta
jako takiego tłustego, ciężkiego. Z mojej strony proponuję również
dodanie letnich sezonowych owoców na przykład truskawek czy malin.
Składniki:
Ciasto:
200 ml wody
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
3 jajek
Krem:
400 ml mleka 3,2%
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
130 g masła
60 g sezonowych owoców
Zagotowujemy wodę, dodajemy masło. Do roztopionego masła z wodą dodajemy mąkę. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta, które odchodzi od garnka. Studzimy. Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ucieramy trzepaczką(nie mikserem). Wykładamy ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 15 -20 minut. Po upieczeniu od razu(jeszcze gorące) dzielimy na pół. Odlewamy pół szklanki zimnego mleka, rozpuszczamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Studzimy. Masło ucieramy z budyniem, aż uzyskamy konsystencję kremu. Owoce myjemy, suszymy. Na jedną połówkę ciasta nakładamy owoce i krem, przykrywamy drugą połówką. Chłodzimy 2 godziny w lodówce. Możemy ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
200 ml wody
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
3 jajek
Krem:
400 ml mleka 3,2%
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
130 g masła
60 g sezonowych owoców
Zagotowujemy wodę, dodajemy masło. Do roztopionego masła z wodą dodajemy mąkę. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta, które odchodzi od garnka. Studzimy. Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ucieramy trzepaczką(nie mikserem). Wykładamy ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 15 -20 minut. Po upieczeniu od razu(jeszcze gorące) dzielimy na pół. Odlewamy pół szklanki zimnego mleka, rozpuszczamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Studzimy. Masło ucieramy z budyniem, aż uzyskamy konsystencję kremu. Owoce myjemy, suszymy. Na jedną połówkę ciasta nakładamy owoce i krem, przykrywamy drugą połówką. Chłodzimy 2 godziny w lodówce. Możemy ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz