Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Oszczedna karpatka

Karpatka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Przepisów na nie znajdziemy w każdej książce. Ja dziś proponuje nieco tańszą wersję. Głównym celem tego przepisu jest odczarowanie tego ciasta jako takiego tłustego, ciężkiego. Z mojej strony proponuję również dodanie letnich sezonowych owoców na przykład truskawek czy malin.
Składniki:
Ciasto:
200 ml wody
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
3 jajek
Krem:
400 ml mleka 3,2%
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
130 g masła
60 g sezonowych owoców
Zagotowujemy wodę, dodajemy masło. Do roztopionego masła z wodą dodajemy mąkę. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta, które odchodzi od garnka. Studzimy. Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ucieramy trzepaczką(nie mikserem). Wykładamy ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 15 -20 minut. Po upieczeniu od razu(jeszcze gorące) dzielimy na pół. Odlewamy pół szklanki zimnego mleka, rozpuszczamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Studzimy. Masło ucieramy z budyniem, aż uzyskamy konsystencję kremu. Owoce myjemy, suszymy. Na jedną połówkę ciasta nakładamy owoce i krem, przykrywamy drugą połówką. Chłodzimy 2 godziny w lodówce. Możemy ewentualnie posypać cukrem pudrem.
karpatka, oszczędna karpatka, ciasto z kremem, ciasto
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj