Pomysł na tą zapiekankę wziął się z ostatnich moich eksperymentów na
bazie ryżu. Jeden lepiej wyszły, drugie trochę gorzej. W efekcie
powstał deser pełen świeżości, który syci i dodaje energii. Nie wątpliwą
zaletą jest również to ,że nadaje się do odgrzania następnego dnia.
Posmakuje również małym niejadkom.
Składniki:
500 ml mleka 3,2%
150 g ryżu(najlepiej arborio)
30 g cukru( ok. 3 łyżek, można zamienić na miód)
200 g dowolnych owoców( w tym przypadku truskawki, ale mogą to być również jabłka, brzoskwinie)
Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy ryż. Mieszamy i czekamy, aż ponownie się zagotuje. Co jakiś czas mieszamy. Po jakiś 40 minutach ryz na mleku powinien być gotowy. Studzimy. Formę ceramiczną smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż i owoce. Postępujemy, tak do skończenia składników. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Składniki:
500 ml mleka 3,2%
150 g ryżu(najlepiej arborio)
30 g cukru( ok. 3 łyżek, można zamienić na miód)
200 g dowolnych owoców( w tym przypadku truskawki, ale mogą to być również jabłka, brzoskwinie)
Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy ryż. Mieszamy i czekamy, aż ponownie się zagotuje. Co jakiś czas mieszamy. Po jakiś 40 minutach ryz na mleku powinien być gotowy. Studzimy. Formę ceramiczną smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż i owoce. Postępujemy, tak do skończenia składników. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz