Owocowy sernik na zimno na bazie jogurtu greckiego powstał z
zachwytu jogurtem naturalnym. To ciasto nie zawiera w sobie prawie
żadnego cukru, główną bazą stanowi tu słodycz owoców. Moim zdaniem jest
to jedyny w swoim rodzaju sernik na zimno, który stanowi dietetyczną
alternatywę dla wszelkich przesłodzonych ciast. Dodatkowym atutem deseru
jest to, iż można spokojnie podać go małym dzieciom, które na pewno
zachwycą się różowo-czerwonym serniczkiem.
Składniki:
780 g jogurtu naturalnego greckiego(2 duże opakowania)
200 g okrągłych biszkoptów
150 g truskawek(mogą być mrożone)
150 g wiśni(mogą być mrożone)
ok. 260 ml wody
40 g cukru(4 łyżki)
40 g żelatyny(4 łyżki)
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Puszka brzoskwiń
Truskawki myjemy(jeśli mrożone to pomijamy ten etap), wrzucamy do małego garnka, dodajemy 20 g cukru(2 płaskie łyżki) oraz 20 ml wody. Podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Powinien powstać syrop truskawkowy. Owoce wraz z syropem lekko studzimy. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu. Z jednego opakowania jogurtu naturalnego odkładamy łyżkę. 20 g żelatyny rozpuszczamy w około 20 ml wody(tak aby przykryła żelatynę). Mieszamy, zostawiamy do zgęstnienia. Pozostały jogurt mieszamy z miksowanymi truskawkami. Do żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Podgrzewamy lekko, do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Powoli wlewamy do pozostałego jogurtu, mieszamy.
Dno tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia, wykładamy biszkopty. Na biszkopty powoli wylewamy masę jogurtową. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowujemy masę wiśniową. Wiśnie myjemy, pozbywamy się pestek(jeśli są świeże). Wrzucamy je wraz z 20 g cukru i 2o ml wody do małego garnka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Miksujemy. z opakowania jogurtu naturalnego odkładamy jedna łyżkę. 20 g żelatyny rozpuszczamy w około 20 ml wody. Pozostały jogurt łączymy z musem wiśniowym. Do żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Wolnym strumieniem wlewamy żelatynę do pozostałego jogurtu. Masę wylewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała(na 30 minut).
Przygotowujemy galaretkę. W 180 ml(jedna szklanka) ciepłej wody rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy, aby przestygła. Jak ostygnie wkładamy ją do lodówki, aby lekko stężała. Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy i układamy na cieście. Zalewamy średnio stężałą galaretką. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce(najlepiej na noc). Sernik jest gotowy następnego dnia.
Smacznego!
Składniki:
780 g jogurtu naturalnego greckiego(2 duże opakowania)
200 g okrągłych biszkoptów
150 g truskawek(mogą być mrożone)
150 g wiśni(mogą być mrożone)
ok. 260 ml wody
40 g cukru(4 łyżki)
40 g żelatyny(4 łyżki)
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Puszka brzoskwiń
Truskawki myjemy(jeśli mrożone to pomijamy ten etap), wrzucamy do małego garnka, dodajemy 20 g cukru(2 płaskie łyżki) oraz 20 ml wody. Podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Powinien powstać syrop truskawkowy. Owoce wraz z syropem lekko studzimy. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu. Z jednego opakowania jogurtu naturalnego odkładamy łyżkę. 20 g żelatyny rozpuszczamy w około 20 ml wody(tak aby przykryła żelatynę). Mieszamy, zostawiamy do zgęstnienia. Pozostały jogurt mieszamy z miksowanymi truskawkami. Do żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Podgrzewamy lekko, do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Powoli wlewamy do pozostałego jogurtu, mieszamy.
Dno tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia, wykładamy biszkopty. Na biszkopty powoli wylewamy masę jogurtową. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowujemy masę wiśniową. Wiśnie myjemy, pozbywamy się pestek(jeśli są świeże). Wrzucamy je wraz z 20 g cukru i 2o ml wody do małego garnka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Miksujemy. z opakowania jogurtu naturalnego odkładamy jedna łyżkę. 20 g żelatyny rozpuszczamy w około 20 ml wody. Pozostały jogurt łączymy z musem wiśniowym. Do żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Wolnym strumieniem wlewamy żelatynę do pozostałego jogurtu. Masę wylewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała(na 30 minut).
Przygotowujemy galaretkę. W 180 ml(jedna szklanka) ciepłej wody rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy, aby przestygła. Jak ostygnie wkładamy ją do lodówki, aby lekko stężała. Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy i układamy na cieście. Zalewamy średnio stężałą galaretką. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce(najlepiej na noc). Sernik jest gotowy następnego dnia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz