Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Owsiana zapiekanka

Płatki owsiane w moim domu zajmują ważne miejsce. Desery i ciasta w oparciu o ten produkt stanowią ważną porcję energii. Zapiekanka owsiana poprzez swoją uniwersalność może być podawana jako deser czy podwieczorek. Witaminy i minerały, które się w niej znajdują sprawią, iż nie będziemy głodni. Przepis ten stanowi moją interpretacje przepisu z książki A. Starmach „Pyszne na każdą okazję”.
Składniki:
500 ml mleka
150 g płatków owsianych
30 g cukru(ok. 3 łyżek) lub ewentualnie miodu
dodatkowo można dodać orzechy, rodzynki, płatki migdałowe itp.
Mleko zagotowuje z cukrem. Dodaje płatki owsiane. Gotuję przez 40 minut, co jakiś czas mieszając, gdyż mogą przywrzeć do dna. Odstawiam do wystudzenia. Piekarnik nagrzewam. Formy do kokilek smaruję masłem. Nakładam do 3/4 porcji owsiankę. Piekę 170-180 stopniach przez 10-15 minut. Owsianka musi się lekko przyrumienić. Odstawiam do przestudzenia.
owsianka, zapiekana owsianka
Źródło: A. Starmach „Pyszne na każdą okazję”, s. 146
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj