Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Owsiana zapiekanka

Płatki owsiane w moim domu zajmują ważne miejsce. Desery i ciasta w oparciu o ten produkt stanowią ważną porcję energii. Zapiekanka owsiana poprzez swoją uniwersalność może być podawana jako deser czy podwieczorek. Witaminy i minerały, które się w niej znajdują sprawią, iż nie będziemy głodni. Przepis ten stanowi moją interpretacje przepisu z książki A. Starmach „Pyszne na każdą okazję”.
Składniki:
500 ml mleka
150 g płatków owsianych
30 g cukru(ok. 3 łyżek) lub ewentualnie miodu
dodatkowo można dodać orzechy, rodzynki, płatki migdałowe itp.
Mleko zagotowuje z cukrem. Dodaje płatki owsiane. Gotuję przez 40 minut, co jakiś czas mieszając, gdyż mogą przywrzeć do dna. Odstawiam do wystudzenia. Piekarnik nagrzewam. Formy do kokilek smaruję masłem. Nakładam do 3/4 porcji owsiankę. Piekę 170-180 stopniach przez 10-15 minut. Owsianka musi się lekko przyrumienić. Odstawiam do przestudzenia.
owsianka, zapiekana owsianka
Źródło: A. Starmach „Pyszne na każdą okazję”, s. 146
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj