Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Owsianka

Myśląc o owsiance często przywołujemy koszmarne wspomnienia z dzieciństwa. Tak naprawdę jednak dużo zależy od sposobu jej przygotowania. Mi tak naprawdę zajęło kilka lat przekonanie się iż jest to jedno z najzdrowszych propozycji na śniadanie. Pomysł na danie zaczerpnęłam z książki „Pyszne 25″ Anny Starmach.
Składniki
250 ml mleka 3,2%
100 g płatków owsianych(ok. 2/3 szklanki)
66 g miodu( 3 łyżki)
ew. owoce i bakalie do dekoracji
Mleko zagotowuje z miodem. Do gotującego się mleka wsypuje płatki owsiane. Ponownie zagotowuje i mieszam ok. 20-25 minut. Owsianka musi być gęsta. Lekko studzę. Dekoruje owocami.
owsianka
Smacznego !
Źródło: A. Starmach, Pyszne 25, str. 96

Komentarze

Popularne posty

Drukuj