Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Owsianka

Myśląc o owsiance często przywołujemy koszmarne wspomnienia z dzieciństwa. Tak naprawdę jednak dużo zależy od sposobu jej przygotowania. Mi tak naprawdę zajęło kilka lat przekonanie się iż jest to jedno z najzdrowszych propozycji na śniadanie. Pomysł na danie zaczerpnęłam z książki „Pyszne 25″ Anny Starmach.
Składniki
250 ml mleka 3,2%
100 g płatków owsianych(ok. 2/3 szklanki)
66 g miodu( 3 łyżki)
ew. owoce i bakalie do dekoracji
Mleko zagotowuje z miodem. Do gotującego się mleka wsypuje płatki owsiane. Ponownie zagotowuje i mieszam ok. 20-25 minut. Owsianka musi być gęsta. Lekko studzę. Dekoruje owocami.
owsianka
Smacznego !
Źródło: A. Starmach, Pyszne 25, str. 96

Komentarze

Popularne posty

Drukuj