Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Piernik litewski

Piernik litewski to ciasto, które od razu pokochałam. Oprócz tego, że jest pełne aromatu, dosyć łatwo go przygotować. Piernik litewski jest miękkim, wilgotnym ciastem. Jak już zauważyliście pewnie uwielbiam piec pierniki i poznawać ciekawe przepisy na to ciasto. Piernik litewski zaciekawił mnie właśnie dlatego, iż czytając przepis na jego wykonanie nabrałam smaku na jego spałaszowanie. Nie czekając długo, kupiłam potrzebne składniki i wzięłam się do roboty. Jak się okazało nie pomyliłam się, a piernik litewski okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam ciasto nie tylko miłośnikom pierników !
Składniki:
200 g mąki pszennej(1 i 1/3 szklanki)
200 g miodu(1 szklanka)
200 g masła
150 g maki żytniej(3/4 szklanki)
150 ml jogurtu naturalnego ( 1 opakowanie)
100 g czekolady gorzkiej
100 g cukru brązowego(1/2 szklanki)
50 g cukru białego(około 4-5 płaskich łyżek)
40 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
15 g kakao(1,5 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
3 jajka
Obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika przesiewamy. Miód podgrzewamy, następnie studzimy. Żółtka oddzielamy od białek.
150 g miękkiego masła ucieramy z cukrem brązowym i cukrem białym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku. Do masy dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy. Do masy dodajemy płynny miód. Krótko miksujemy.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 g miękkiego masła. Polewamy piernika. Dowolnie dekorujemy.




piernik, piernik litewski

Smacznego!





Komentarze

Popularne posty

Drukuj