Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Piernik litewski

Piernik litewski to ciasto, które od razu pokochałam. Oprócz tego, że jest pełne aromatu, dosyć łatwo go przygotować. Piernik litewski jest miękkim, wilgotnym ciastem. Jak już zauważyliście pewnie uwielbiam piec pierniki i poznawać ciekawe przepisy na to ciasto. Piernik litewski zaciekawił mnie właśnie dlatego, iż czytając przepis na jego wykonanie nabrałam smaku na jego spałaszowanie. Nie czekając długo, kupiłam potrzebne składniki i wzięłam się do roboty. Jak się okazało nie pomyliłam się, a piernik litewski okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam ciasto nie tylko miłośnikom pierników !
Składniki:
200 g mąki pszennej(1 i 1/3 szklanki)
200 g miodu(1 szklanka)
200 g masła
150 g maki żytniej(3/4 szklanki)
150 ml jogurtu naturalnego ( 1 opakowanie)
100 g czekolady gorzkiej
100 g cukru brązowego(1/2 szklanki)
50 g cukru białego(około 4-5 płaskich łyżek)
40 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
15 g kakao(1,5 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
3 jajka
Obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika przesiewamy. Miód podgrzewamy, następnie studzimy. Żółtka oddzielamy od białek.
150 g miękkiego masła ucieramy z cukrem brązowym i cukrem białym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku. Do masy dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy. Do masy dodajemy płynny miód. Krótko miksujemy.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 g miękkiego masła. Polewamy piernika. Dowolnie dekorujemy.


piernik, piernik litewski

Smacznego!





Komentarze

Popularne posty

Drukuj