Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Piernik przekładany powidłami

Piernik przekładany powidłami to jedno z moich ulubionych ciast. Klasyka polskiej kuchni. Aromatyczny, cynamonowy, pachnący przyprawami, a do tego pyszne powidła. Bez piernika przekładanego powidłami nie mogą obejść się żadne święta. Piernik z powidłami jest to bardzo puszyste ciasto. Piernik przekładany powidłami jest zarazem bardzo zdrowym deserem. Tak podane ciasto zachwyci rodzinę i przyjaciół.
Składniki:
360 g mąki(2 szklanki)
200 g miodu(1 szklanka)
200 g powideł(1 słoik)
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
50 ml mleka
30 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
30 g galaretki cytrynowej(1 opakowanie)
20 g kakao(2 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
10 g sody(1 łyżka0
3 jajka
Miękkie masło ucieramy z miodem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Powidła podgrzewamy. Dodajemy galaretkę cytrynową. Całość mieszamy do połączenia się składników. Studzimy.
Ciasto dzielimy na dwie połowy. Przekładamy powidłami.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy ciepłe masło. Całość łączymy ze sobą. Polewą ozdabiamy ciasto.
piernik, powidła, piernik przekładany powidłami
 Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj