Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Piernik przekładany powidłami

Piernik przekładany powidłami to jedno z moich ulubionych ciast. Klasyka polskiej kuchni. Aromatyczny, cynamonowy, pachnący przyprawami, a do tego pyszne powidła. Bez piernika przekładanego powidłami nie mogą obejść się żadne święta. Piernik z powidłami jest to bardzo puszyste ciasto. Piernik przekładany powidłami jest zarazem bardzo zdrowym deserem. Tak podane ciasto zachwyci rodzinę i przyjaciół.
Składniki:
360 g mąki(2 szklanki)
200 g miodu(1 szklanka)
200 g powideł(1 słoik)
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
50 ml mleka
30 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
30 g galaretki cytrynowej(1 opakowanie)
20 g kakao(2 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
10 g sody(1 łyżka0
3 jajka
Miękkie masło ucieramy z miodem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Powidła podgrzewamy. Dodajemy galaretkę cytrynową. Całość mieszamy do połączenia się składników. Studzimy.
Ciasto dzielimy na dwie połowy. Przekładamy powidłami.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy ciepłe masło. Całość łączymy ze sobą. Polewą ozdabiamy ciasto.
piernik, powidła, piernik przekładany powidłami
 Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj