W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów
na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy.
Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały
zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku.
Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja
jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego
tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.
Składniki:
360 g mąki pszennej( 2 szklanki)
200 g miodu( 1 szklanka)
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej
50 g cukru pudru
30 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
20 g kakao(2 łyżeczki)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jaja
Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo żółtka. Następnie dodaje miód i krótko miksuj. Do masy przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Ponownie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do masy. Mieszamy. Do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy piernika.
Smacznego!
Składniki:
360 g mąki pszennej( 2 szklanki)
200 g miodu( 1 szklanka)
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej
50 g cukru pudru
30 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
20 g kakao(2 łyżeczki)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jaja
Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo żółtka. Następnie dodaje miód i krótko miksuj. Do masy przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Ponownie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do masy. Mieszamy. Do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy piernika.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz