Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Pierogi z serem na słodko

Gdy w tym roku lato nie rozpieszcza. Jest szaro i deszczowo, zabieram się za robienie moich ulubionych pierogów z serem na słodko. Są to pyszne, zdrowe i smaczne pierogi. Pełno w nich słodkiego sera. Pierogi z serem na słodko doskonale nadają się na obiad czy późną kolację. Smak pierogów z serem na słodko i wspomnienie wyjadania słodkiego nadzienia kojarzy mi się jednoznacznie z moich dzieciństwem. Lubicie pierogi na słodko?
Składniki:
500 ml wody
350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania ciasta
250 g sera tłustego
120 g cukru
100 ml wody
50 ml śmietany
5 ml oleju
1 jajko
szczypta soli
500 ml wody zagotowujemy z odrobiną soli. Ser mielimy, dodajemy cukier. Mieszamy. Z mąki, jajka oraz 100 ml wody tworzymy ciasto. Jednolite ciasto wałkujemy i wycinamy średnie koła. Na środek każdego nakładamy po 1 łyżce nadzienia. Zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Pierogi z serem na słodko podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj