Jak już pewnie zauważyliście jednym z moich ulubionych ciast jest
piernik. Mogłam bym się nim zajadać na okrągło. Dziś przedstawiam
przepis na placka korzennego przekładanego kremem budyniowym. Jest to
intrygujące połączenie ciasta piernikowego i białego kremu. Próbując
placka korzennego przekładanego kremem budyniowym poczujemy intensywny
smak przypraw korzennych, takich jak cynamon czy imbir przełamanych
słodkim kremem budyniowym. Taki placek korzenny może doskonale umilić
popołudnie przy kawie.
Składniki:
ciasto
320 g mąki(1,5 szklanki)
200 g miękkiego masła
125 ml mleka(1/2 szklanki)
100 g cukru pudru
30 g przypraw do piernika(1 opakowanie)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia(1 łyka)
6 jajek
krem
400 ml mleka
200 g miękkiego masła
60 g cukru
30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyka)
polewa
100 g czekolady deserowej
Masło ucieramy z cukrem na gładki krem. dodajemy po jednym jajku w trakcie ucierania. Do utartego kremu jajecznego dodajemy na przemian, małymi porcjami mąk z proszkiem do pieczenia i sodą oraz mleko. Całość ucieramy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy przesiane przyprawy do piernika. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Z 400 ml leka odlewamy 150 ml. 250 ml leka zagotowujemy. W 150 ml leka rozpuszczamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do kremu dodajemy partiami wystudzony budyń.
Placek korzenny przecinamy na dwie części. Na dolną warstwę smarujemy krem budyniowy. Układamy górną warstwę ciasta.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy placek. Placek korzenny, aby przeszedł smakiem powinien spędzić kilka godzin w lodówce.
Składniki:
ciasto
320 g mąki(1,5 szklanki)
200 g miękkiego masła
125 ml mleka(1/2 szklanki)
100 g cukru pudru
30 g przypraw do piernika(1 opakowanie)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia(1 łyka)
6 jajek
krem
400 ml mleka
200 g miękkiego masła
60 g cukru
30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyka)
polewa
100 g czekolady deserowej
Masło ucieramy z cukrem na gładki krem. dodajemy po jednym jajku w trakcie ucierania. Do utartego kremu jajecznego dodajemy na przemian, małymi porcjami mąk z proszkiem do pieczenia i sodą oraz mleko. Całość ucieramy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy przesiane przyprawy do piernika. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Z 400 ml leka odlewamy 150 ml. 250 ml leka zagotowujemy. W 150 ml leka rozpuszczamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do kremu dodajemy partiami wystudzony budyń.
Placek korzenny przecinamy na dwie części. Na dolną warstwę smarujemy krem budyniowy. Układamy górną warstwę ciasta.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy placek. Placek korzenny, aby przeszedł smakiem powinien spędzić kilka godzin w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz