Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Placek korzenny przekładany kremem budyniowym

Jak już pewnie zauważyliście jednym z moich ulubionych ciast jest piernik. Mogłam bym się nim zajadać na okrągło. Dziś przedstawiam przepis na placka korzennego przekładanego kremem budyniowym. Jest to intrygujące połączenie ciasta piernikowego i białego kremu. Próbując placka korzennego przekładanego kremem budyniowym poczujemy intensywny smak przypraw korzennych, takich jak cynamon czy imbir przełamanych słodkim kremem budyniowym. Taki placek korzenny może doskonale umilić popołudnie przy kawie.
Składniki:
ciasto
320 g mąki(1,5 szklanki)
200 g miękkiego masła
125 ml mleka(1/2 szklanki)
100 g cukru pudru
30 g przypraw do piernika(1 opakowanie)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia(1 łyka)
6 jajek
krem
400 ml mleka
200 g miękkiego masła
60 g cukru
30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyka)
polewa
100 g czekolady deserowej
Masło ucieramy z cukrem na gładki krem. dodajemy po jednym jajku w trakcie ucierania. Do utartego kremu jajecznego dodajemy na przemian, małymi porcjami mąk z proszkiem do pieczenia i sodą oraz mleko. Całość ucieramy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy przesiane przyprawy do piernika. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Z 400 ml leka odlewamy 150 ml. 250 ml leka zagotowujemy. W 150 ml leka rozpuszczamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do kremu dodajemy partiami wystudzony budyń.
Placek korzenny przecinamy na dwie części. Na dolną warstwę smarujemy krem budyniowy. Układamy górną warstwę ciasta.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy placek. Placek korzenny, aby przeszedł smakiem powinien spędzić kilka godzin w lodówce.


krem budyniowy, placek korzenny, piernik, placek przekładany kremem

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj