Placki kakaowe z kaszą manną są moją wariacją na temat
klasycznych placków. Placki kakaowe z kaszą manną oprócz tego, że są
szybkie, to jeszcze sycą. Dodatek kakao sprawia, iż placki z kaszą manną
mają niezwykły aromat i smak. Placki kakaowe, które zamiast mąki mają
kaszę manną jako swoją podstawę sprawia, iż posiadają one więcej
wartości odżywczych, niż w klasycznej wersji. Placki kakaowe z kaszą
manną są doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
250 ml mleka
170 g kaszy manny
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g cukru pudru
30 g kakao(2 łyżeczki)
40 ml oleju
1-2 żółtka
Mleko gotujemy, Do gotującego się mleka dodajemy kaszę, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Studzimy. Do masy dodajemy oba cukru i żółtko. Dodajemy olej. Mieszamy. Patelnię mocno rozgrzewamy. Smażymy placki z obu stron na złoto. Studzimy. Placki możemy podawać z cukrem pudrem.
Składniki:
250 ml mleka
170 g kaszy manny
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g cukru pudru
30 g kakao(2 łyżeczki)
40 ml oleju
1-2 żółtka
Mleko gotujemy, Do gotującego się mleka dodajemy kaszę, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Studzimy. Do masy dodajemy oba cukru i żółtko. Dodajemy olej. Mieszamy. Patelnię mocno rozgrzewamy. Smażymy placki z obu stron na złoto. Studzimy. Placki możemy podawać z cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz