Każdy z nas zna sernik krakowski, a czy ktoś słyszał o
Podhalańskiej szarlotce. Na przepis na podhalańską szarlotkę znalazłam w
moim sekretnym zeszycie z przepisami na desery i ciasta. Od razu
spodobał mi się ten przepis. Jednak postanowiłam lekko go zmodyfikować i
część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi. Nie wątpliwym atutem tego
wypieku jest to, iż składniki są w równych proporcjach.Podhalańska
szarlotka to smaczne połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych jabłek i
nutą cynamonu. Zapraszam do komentowania.
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
150 g płatków owsianych
150 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
2 żółtka
1 jajko
ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
nadzienie
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
40 g cukru(4 łyżki)
20 g cynamonu(2 łyżki)
20 g bułki tartej(2 łyżki)
Składniki na ciasto zagniatamy(jeśli by ciasto nie chciało się połączyć dodajemy śmietanę). Wkładamy do lodówki na 45-60 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy ciasto w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na spodzie ciasto. Przekuwamy widelcem ciasto. Ciasto podpiekamy 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kwadraty. 15 minut dusimy. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy i czekamy, aż ponownie się zagotują. Dusimy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodajemy bułkę tartą. Krótko mieszamy. Studzimy.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Następnie z ciasto, które nam pozostało wałkujemy i wycinamy pasy. Pasy ciasta układamy na jabłka, tworząc kratkę. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
150 g płatków owsianych
150 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
2 żółtka
1 jajko
ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
nadzienie
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
40 g cukru(4 łyżki)
20 g cynamonu(2 łyżki)
20 g bułki tartej(2 łyżki)
Składniki na ciasto zagniatamy(jeśli by ciasto nie chciało się połączyć dodajemy śmietanę). Wkładamy do lodówki na 45-60 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy ciasto w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na spodzie ciasto. Przekuwamy widelcem ciasto. Ciasto podpiekamy 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kwadraty. 15 minut dusimy. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy i czekamy, aż ponownie się zagotują. Dusimy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodajemy bułkę tartą. Krótko mieszamy. Studzimy.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Następnie z ciasto, które nam pozostało wałkujemy i wycinamy pasy. Pasy ciasta układamy na jabłka, tworząc kratkę. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz