Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Podhalańska szarlotka

Każdy z nas zna sernik krakowski, a czy ktoś słyszał o Podhalańskiej szarlotce. Na przepis na podhalańską szarlotkę znalazłam w moim sekretnym zeszycie z przepisami na desery i ciasta. Od razu spodobał mi się ten przepis. Jednak postanowiłam lekko go zmodyfikować i część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi. Nie wątpliwym atutem tego wypieku jest to, iż składniki są w równych proporcjach.Podhalańska szarlotka to smaczne połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych jabłek i nutą cynamonu. Zapraszam do komentowania.
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
150 g płatków owsianych
150 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
2 żółtka
1 jajko
ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
nadzienie
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
40 g cukru(4 łyżki)
20 g cynamonu(2 łyżki)
20 g bułki tartej(2 łyżki)
Składniki na ciasto zagniatamy(jeśli by ciasto nie chciało się połączyć dodajemy śmietanę). Wkładamy do lodówki na 45-60 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy ciasto w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na spodzie ciasto. Przekuwamy widelcem ciasto. Ciasto podpiekamy 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kwadraty. 15 minut dusimy. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy i czekamy, aż ponownie się zagotują. Dusimy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodajemy bułkę tartą. Krótko mieszamy. Studzimy.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Następnie z ciasto, które nam pozostało wałkujemy i wycinamy pasy. Pasy ciasta układamy na jabłka, tworząc kratkę. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.
szarlotka, podhalańska szarlotka
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj