Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Podstawowe ciasto na naleśniki

Przepisów na ciasto naleśnikowe jest bardzo dużo. Sama wypróbowałam kilkanaście. W jednych ciasto było za gęste, w drugich za rzadkie. Zdarzało się, że nawet mimo, iż patelnia była dość dobrze nagrzana to i tak ciasto przywierało. Ogólnie przyjmuje się, iż ciasto naleśnikowe powinno być nieco rzadsze od śmietany. Tylko jak to zrobić. Ile ja nerwów przy tym straciłam.
Jednak pewnego letniego dnia moja mama powiedziała:” Spróbuj na moich proporcjach przygotować ciasto naleśnikowe”. Spróbowałam i WYSZŁO ! Dziś polecam wam ten przepis, gdyż ciasto nie jest ani rzadkie, ani gęste. IDEALNE !!!!
W przypadku ciasta wytrawnego wystarczy nie dodawać cukru waniliowego oraz zamienić 2 łyżki cukru na 2 łyżki soli.
Składniki:
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki.
Próbujcie ! Komentujcie ! Dzielcie się opiniami !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj