Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Proste bezy kakaowe czyli coś pysznego dla każdego

W ostatnim czasie robiłam mnóstwo eksperymentów z bezami. Nauka ich nie należy jednak do łatwych. Jednak będąc otwartą i chcącą się czegoś postanowiłam się nie poddawać. Pewnym moim ułatwieniem było dodanie do piany kakao. Sprawiło to, iż bezy były bardziej sztywne i bardziej trzymały swój kształt. Dodam, iż moja rodzina była nimi zachwycona. Mimo wielkiego bałaganu jaki zrobiłam.
Składniki:
4 białka
200 g cukru pudru
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
10 g cukru waniliowego (1 łyżka)
10 g kakao(1 łyżka)
Białka na bezę powinny być zimne. Białka ubijam na sztywno, dosypując najpierw 4 łyżki cukru w trakcie ubijania. Do ubitych białek dodaje pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Chwilę jeszcze miksuję. Dosypuję łyżkę mąki ziemniaczanej i kakao. Krótko mieszam. Bezy układam na blaszce do pieczenia porytej papierem do pieczenia. Bezy powinny mieć grubość około 1 cm(najlepiej mniej niż 1 cm). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Suszymy około 40 minut w 140 stopniach.
beza, beza kakaowa, kakao
Smacznego !
Źródło: M. Łebkowski, ” Kuchnia Polska. Nauka gotowania”, s.647

Komentarze

Popularne posty

Drukuj