Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Proste bezy kakaowe czyli coś pysznego dla każdego

W ostatnim czasie robiłam mnóstwo eksperymentów z bezami. Nauka ich nie należy jednak do łatwych. Jednak będąc otwartą i chcącą się czegoś postanowiłam się nie poddawać. Pewnym moim ułatwieniem było dodanie do piany kakao. Sprawiło to, iż bezy były bardziej sztywne i bardziej trzymały swój kształt. Dodam, iż moja rodzina była nimi zachwycona. Mimo wielkiego bałaganu jaki zrobiłam.
Składniki:
4 białka
200 g cukru pudru
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
10 g cukru waniliowego (1 łyżka)
10 g kakao(1 łyżka)
Białka na bezę powinny być zimne. Białka ubijam na sztywno, dosypując najpierw 4 łyżki cukru w trakcie ubijania. Do ubitych białek dodaje pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Chwilę jeszcze miksuję. Dosypuję łyżkę mąki ziemniaczanej i kakao. Krótko mieszam. Bezy układam na blaszce do pieczenia porytej papierem do pieczenia. Bezy powinny mieć grubość około 1 cm(najlepiej mniej niż 1 cm). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Suszymy około 40 minut w 140 stopniach.
beza, beza kakaowa, kakao
Smacznego !
Źródło: M. Łebkowski, ” Kuchnia Polska. Nauka gotowania”, s.647

Komentarze

Popularne posty

Drukuj