Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Proste bezy waniliowe

Temat robienia bez jest tematem rzeką. Sama robiąc ten przepis zrobiłam wcześniej kilka prób i błędów. Najczęściej jednak spotkałam się z tym, że przesuszałam bezy. Dlatego postanowiłam robić je nieco mniejsze, skracając nieco czas pieczenia. Pierwsze moje bezy w pełni udane posmakowały mojej rodzinie. Dodam, że przepis pochodzi z książki, z której dużo się nauczyłam. Jednak dla bezpieczeństwa dodałem jeden dodatkowy składnik. Domyślacie się jaki?
Składniki:
4 białka
200 g cukru pudru
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
10 g cukru waniliowego (1 łyżka)
Białka na bezę powinny być zimne. Białka ubijam na sztywno, dosypując najpierw 4 łyżki cukru w trakcie ubijania. Do ubitych białek dodaje pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Chwilę jeszcze miksuję. Dosypuję łyżkę mąki ziemniaczanej. Krótko mieszam. bezy układam na blaszce do pieczenia porytej papierem do pieczenia. Bezy powinny mieć grubość około 1 cm(najlepiej mniej niż 1 cm). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Suszymy około 40 minut w 140 stopniach.
bezy, bezy waniliowe, wanilia
Smacznego !
Źródło: M. Łebkowski, ” Kuchnia Polska. Nauka gotowania”, s.646

Komentarze

Popularne posty

Drukuj