Temat robienia bez jest tematem rzeką. Sama robiąc ten przepis
zrobiłam wcześniej kilka prób i błędów. Najczęściej jednak spotkałam się
z tym, że przesuszałam bezy. Dlatego postanowiłam robić je nieco
mniejsze, skracając nieco czas pieczenia. Pierwsze moje bezy w pełni
udane posmakowały mojej rodzinie. Dodam, że przepis pochodzi z książki, z
której dużo się nauczyłam. Jednak dla bezpieczeństwa dodałem jeden
dodatkowy składnik. Domyślacie się jaki?
Składniki:
4 białka
200 g cukru pudru
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
10 g cukru waniliowego (1 łyżka)
Białka na bezę powinny być zimne. Białka ubijam na sztywno, dosypując najpierw 4 łyżki cukru w trakcie ubijania. Do ubitych białek dodaje pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Chwilę jeszcze miksuję. Dosypuję łyżkę mąki ziemniaczanej. Krótko mieszam. bezy układam na blaszce do pieczenia porytej papierem do pieczenia. Bezy powinny mieć grubość około 1 cm(najlepiej mniej niż 1 cm). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Suszymy około 40 minut w 140 stopniach.
Smacznego !
Źródło: M. Łebkowski, ” Kuchnia Polska. Nauka gotowania”, s.646
Składniki:
4 białka
200 g cukru pudru
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
10 g cukru waniliowego (1 łyżka)
Białka na bezę powinny być zimne. Białka ubijam na sztywno, dosypując najpierw 4 łyżki cukru w trakcie ubijania. Do ubitych białek dodaje pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Chwilę jeszcze miksuję. Dosypuję łyżkę mąki ziemniaczanej. Krótko mieszam. bezy układam na blaszce do pieczenia porytej papierem do pieczenia. Bezy powinny mieć grubość około 1 cm(najlepiej mniej niż 1 cm). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Suszymy około 40 minut w 140 stopniach.
Smacznego !
Źródło: M. Łebkowski, ” Kuchnia Polska. Nauka gotowania”, s.646
Komentarze
Prześlij komentarz