Proste bezy waniliowe

Temat robienia bez jest tematem rzeką. Sama robiąc ten przepis zrobiłam wcześniej kilka prób i błędów. Najczęściej jednak spotkałam się z tym, że przesuszałam bezy. Dlatego postanowiłam robić je nieco mniejsze, skracając nieco czas pieczenia. Pierwsze moje bezy w pełni udane posmakowały mojej rodzinie. Dodam, że przepis pochodzi z książki, z której dużo się nauczyłam. Jednak dla bezpieczeństwa dodałem jeden dodatkowy składnik. Domyślacie się jaki?
Składniki:
4 białka
200 g cukru pudru
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
10 g cukru waniliowego (1 łyżka)
Białka na bezę powinny być zimne. Białka ubijam na sztywno, dosypując najpierw 4 łyżki cukru w trakcie ubijania. Do ubitych białek dodaje pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Chwilę jeszcze miksuję. Dosypuję łyżkę mąki ziemniaczanej. Krótko mieszam. bezy układam na blaszce do pieczenia porytej papierem do pieczenia. Bezy powinny mieć grubość około 1 cm(najlepiej mniej niż 1 cm). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Suszymy około 40 minut w 140 stopniach.
bezy, bezy waniliowe, wanilia
Smacznego !
Źródło: M. Łebkowski, ” Kuchnia Polska. Nauka gotowania”, s.646

Komentarze