Duet idealny czyli ciasto ptysiowe i czekolada. Tym razem jednak w
formie małych ptysi z sosem czekoladowym. Ciasto ptysiowe ma to do
siebie,że nie zawsze wychodzi. Nie raz tak miałam, iż ciasteczka mi
opadały lub po prostu nie udawały się. Jednak postanowiła, zaryzykować i
przygotować prosty i co ważne przepis, który każdy może przygotować.
Taki deser jak ptysie z sosem czekoladowym umilą jesienną szarugę oraz
trochę osłodzą nadchodzące coraz zimniejsze wieczory.
Składniki:
ciasto
250 g mąki
100 g masła
50 ml wody
5 jajek
sos
100 g czekolady
100 ml śmietany 30%
20 g masła(2 łyżki)
Wodę i masło rozpuszczam. Gdy woda zacznie się gotować dodaję mąkę. Zmniejszam ognień i mieszam energicznie, aż składniki się połączą. Studzę około 10 minut. Do wystudzonego ciasta dodaję po jednym jajku, mieszam rózgą. Ciasto wkładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia wyciskam efektowne ciasteczka. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem. Śmietanę lekko podgrzewam(nie zagotowuję). Do śmietany dodaję rozpuszczoną czekoladę. Mieszam. Ptysie podaję z ciepłym sosem czekoladowym.
Smcznego!
Składniki:
ciasto
250 g mąki
100 g masła
50 ml wody
5 jajek
sos
100 g czekolady
100 ml śmietany 30%
20 g masła(2 łyżki)
Wodę i masło rozpuszczam. Gdy woda zacznie się gotować dodaję mąkę. Zmniejszam ognień i mieszam energicznie, aż składniki się połączą. Studzę około 10 minut. Do wystudzonego ciasta dodaję po jednym jajku, mieszam rózgą. Ciasto wkładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia wyciskam efektowne ciasteczka. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem. Śmietanę lekko podgrzewam(nie zagotowuję). Do śmietany dodaję rozpuszczoną czekoladę. Mieszam. Ptysie podaję z ciepłym sosem czekoladowym.
Smcznego!
Komentarze
Prześlij komentarz