Pudding czekoladowy

Pudding czekoladowy jest jednym z tych deserów, które nie zajmują dużo czasu. Pretekstem do jego wykonania było wykorzystanie kaszy mannej, która leżała już od dawna w słoiczku. Kasza manna stanowi główny atut tego deseru oraz podkreśla jego smak. Ten przepis pokazuje, iż łączenie takich produktów jak kasza z gorzką czekoladą się udaje. W tym przepisie można gorzką czekoladę zastąpić mleczną( wtedy nie dodajemy już cukru).
Składniki
400 ml mleka
90 g czekolady gorzkiej
50 g kaszy mannej(ok. 1/2 szklanki)
30 g cukru brązowego(2 łyżki)
10 kakao(1 nie pełna łyżka)
ew. płatki migdałowe, wiórki kokosowe do dekoracji
Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Mleko zagotowujemy z cukrem. Dodajemy czekoladę pokruszoną na drobne kawałki oraz kakao. Do mleka wsypujemy kasze manną, cały czas mieszając. mieszamy do momentu zgęstnienia. Lekko studzimy. Masę miksujemy i przekładamy do pucharków lub filiżanek. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
czekolada, pudding, pudding czekoladowy
Smacznego!

Komentarze