Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Puszyste placki z jabłkami(racuchy)

Puszyste placki z jabłkami(racuchy) to jedno z moich ulubionych dań. Słodkie, pełne jabłek puszyste placuszki są po prostu bez konkurencyjne. Osobiście nie znam osoby, która by nie lubiła tych puszystych placków z jabłkami(racuchów). U mnie w domu znikają zanim zrobię do końca całą partię. Myślę, że i u was jest podobnie? Puszyste placki z jabłkami są dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można powiedzieć, że puszyste placki z jabłkami(racuchy) są wspomnieniem dzieciństwa, gdy moja babcia robiła mi takie same.
Składniki:
250 ml zsiadłego mleka
200 g mąki pszennej
80 g cukru(około 1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
3 jabłka
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania placuszków
Jabłka myję, obieram ze skórki. kroję na mniejsze kawałki. Zsiadłe mleko, mąkę, cukry, proszek do pieczenia oraz jajka miksuję do momentu połączenia się składników. Do ciasta dodaję pokrojone jabłka. Mieszam łyżką całość.
Olej rozgrzewam. Na rozgrzanym oleju układam małymi porcjami ciasto. Packi smażę z dwóch stron na rumiano. Odsączam na papierowym ręczniku. Placki posypuję cukrem pudrem.


jabłka, racuchy z jabłkami, placki z jabłkami

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj