Puszyste placki z jabłkami(racuchy) to jedno z moich ulubionych
dań. Słodkie, pełne jabłek puszyste placuszki są po prostu bez
konkurencyjne. Osobiście nie znam osoby, która by nie lubiła tych
puszystych placków z jabłkami(racuchów). U mnie w domu znikają zanim
zrobię do końca całą partię. Myślę, że i u was jest podobnie? Puszyste
placki z jabłkami są dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można
powiedzieć, że puszyste placki z jabłkami(racuchy) są wspomnieniem
dzieciństwa, gdy moja babcia robiła mi takie same.
Składniki:
250 ml zsiadłego mleka
200 g mąki pszennej
80 g cukru(około 1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
3 jabłka
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania placuszków
Jabłka myję, obieram ze skórki. kroję na mniejsze kawałki. Zsiadłe mleko, mąkę, cukry, proszek do pieczenia oraz jajka miksuję do momentu połączenia się składników. Do ciasta dodaję pokrojone jabłka. Mieszam łyżką całość.
Olej rozgrzewam. Na rozgrzanym oleju układam małymi porcjami ciasto. Packi smażę z dwóch stron na rumiano. Odsączam na papierowym ręczniku. Placki posypuję cukrem pudrem.
Składniki:
250 ml zsiadłego mleka
200 g mąki pszennej
80 g cukru(około 1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
3 jabłka
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania placuszków
Jabłka myję, obieram ze skórki. kroję na mniejsze kawałki. Zsiadłe mleko, mąkę, cukry, proszek do pieczenia oraz jajka miksuję do momentu połączenia się składników. Do ciasta dodaję pokrojone jabłka. Mieszam łyżką całość.
Olej rozgrzewam. Na rozgrzanym oleju układam małymi porcjami ciasto. Packi smażę z dwóch stron na rumiano. Odsączam na papierowym ręczniku. Placki posypuję cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz