Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Pyszna kawa z bitą śmietaną

Ostatnio bardzo się nudziłam. Aby jednak spędzić czas ciekawie postanowiłam poszukać sposobów na parzenie kawy. W internecie napotkałam stronę pewnego znanego producenta kaw z przepisami. Postanowiłam poeksperymentować. Jak się później okazało były to całkiem udane eksperymenty. Pyszna kawa z bitą śmietaną jest jednym z tych przepisów. Kawa z bita śmietaną nie tylko pobódzi, ale również doda energii i motywacji do działania. Bita śmietana jest tak naprawdę bardzo istotnym dodatkiem, gdyż dodaje słodkości kawie, przez co nie potrzeba dodatkowo słodzić samej kawy. Polecam ten przepis wszystkim miłośnikom kawy.
Składniki:
150 ml śmietany 30%
150 ml wody
60 g cukru pudru(6 płaskich łyżek)
45 g śmietanfixu(1 opakowanie)
30 g kawy rozpuszczalnej(około 3 łyżeczek)
Kawę zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Całość miksujemy do połączenia składników. Kawę wlewamy do wysokiego kubka, śmietanę umieszczamy w szprycy cukierniczej i wyciskamy do kawy. Gotowe !
kawa, bita śmietana

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj