Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Pyszna kawa z bitą śmietaną

Ostatnio bardzo się nudziłam. Aby jednak spędzić czas ciekawie postanowiłam poszukać sposobów na parzenie kawy. W internecie napotkałam stronę pewnego znanego producenta kaw z przepisami. Postanowiłam poeksperymentować. Jak się później okazało były to całkiem udane eksperymenty. Pyszna kawa z bitą śmietaną jest jednym z tych przepisów. Kawa z bita śmietaną nie tylko pobódzi, ale również doda energii i motywacji do działania. Bita śmietana jest tak naprawdę bardzo istotnym dodatkiem, gdyż dodaje słodkości kawie, przez co nie potrzeba dodatkowo słodzić samej kawy. Polecam ten przepis wszystkim miłośnikom kawy.
Składniki:
150 ml śmietany 30%
150 ml wody
60 g cukru pudru(6 płaskich łyżek)
45 g śmietanfixu(1 opakowanie)
30 g kawy rozpuszczalnej(około 3 łyżeczek)
Kawę zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Całość miksujemy do połączenia składników. Kawę wlewamy do wysokiego kubka, śmietanę umieszczamy w szprycy cukierniczej i wyciskamy do kawy. Gotowe !
kawa, bita śmietana

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj