Racuchy z sera twarogowego

Racuchy to jedne ze smaków dzieciństwa każdego z nas. Proste, smaczne, słodkie to przymiotniki, które można określić to danie. Pierwsze moje próby gotowania zaczęły się właśnie o tych placków.
Składniki:
250 g sera twarogowego
100 g mąki
100 ml zsiadłego mleka
60 g cukru pudru
50 g masła
2 jajka
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
ewentualnie cukier puder lub owoce do dekoracji
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser, mąkę i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do masy. Nagrzewamy patelnie. rozpuszczamy na niej masło. Smażymy około 1 minuty z obydwu stron. Wykładamy na ręczniki kuchenne i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub owocami.
twaróg, biały ser, racuchy, placki, racuchy z sera twarogowego
Smacznego!

Komentarze