Racuchy z truskawkami są jednymi z moich ulubionych potraw. Pomysł
na nie wziął się z tęsknoty za racuchami z jabłkami. Nie mając
jabłek(nie było sezonu na nie ) wpadłam na pomysł, aby do ciasta na
placki z serem( przepis tu:
http://ciastaztradycjami.blog.pl/2016/05/30/racuchy-z-sera-twarogowego/)
dodać truskawki. Pomysł podchwycił wśród domowników, gdyż po usmażeniu
placki z truskawkami zniknęły w jeden dzień. To ciasto pozwala na
dodawanie do nich również innych owoców sezonowych jak borówki czy
jagody. Mam nadzieję, że i wam posmakują moje racuchy z truskawkami.
Składniki:
250 g sera twarogowego
100 g mąki
100 g truskawek
100 ml zsiadłego mleka
60 g cukru pudru
50 g oleju
2 jajka
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
Truskawki myjemy, kroimy na ćwiartki. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser, truskawki, mąkę i proszek do pieczenia. Nagrzewamy patelnie. Nalewamy olej. Smażymy około 1 minuty z obydwu stron. Wykładamy na ręczniki kuchenne i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki:
250 g sera twarogowego
100 g mąki
100 g truskawek
100 ml zsiadłego mleka
60 g cukru pudru
50 g oleju
2 jajka
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
Truskawki myjemy, kroimy na ćwiartki. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser, truskawki, mąkę i proszek do pieczenia. Nagrzewamy patelnie. Nalewamy olej. Smażymy około 1 minuty z obydwu stron. Wykładamy na ręczniki kuchenne i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz