Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Rafaello mojej mamy(na herbatnikach)

Rafaello mojej mamy to jedno z moich ulubionych ciast. Mocno kokosowe, pyszny krem budyniowy i herbatniki. Kokos posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogaty jest w potas, magnez czy żelazo. Dużą zaletą w cieście rafaello jest to iż krem powstaje na bazie mleka, który jak wiemy wzmacnia kości poprzez obecność wapnia. Można powiedzieć, iż rafaello mojej mamy to jedno z najlepszych wypieków na przyjęcia i spotkania rodzinne . Dodam, iż nie trzeba zupełnie piec.
Składniki:
1 litr mleka
400 g herbatników (4 paczki po 100 g)
200 g wiórków kokosowych
200 g masła
200 ml śmietany 30%
170 g cukru
80 g mąki ziemniaczanej(3,5 łyżki)
60 g mąki pszennej(5 łyżek)
30 g cukru waniliowego
20 g cukru pudru
4 żółtka
1 śmiatnfix
kulki rafaello do ozdoby
W 250 ml zimnego mleka mieszamy obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i 140 g cukru. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mąk i mleka. Mieszamy na średnim ogniu do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy z 30 g cukru i żółtkami. Dodajemy partiami zimny budyń. Ucieramy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Do kremu dodajemy 180 g wiórków kokosowych. Mieszamy.
Do formy pokrywamy papierem do pieczenia. Układamy trzy rzędy herbatników po pięć w każdym. Smarujemy 1/3 kremu. Na kremie układamy ponownie herbatniki. Na herbatnikach smarujemy ponownie 1/3 kremu. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Herbatniki przykrywamy ostatnią 1/3 kremu. Górę ciasta zdobimy odłożonymi 20 g wiórków kokosowych. Chłodzimy godzinę w lodówce.
Śmietanę dobrze chłodzimy. Ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Krótko miksujemy.
Na cieście tworzymy przy pomocy rękawa cukierniczego kleksy z bitej śmietany. Układamy kulki rafaello.
Ponownie chłodzimy godzinę w lodówce.
rafaello, ciasto rafaello, ciasto z wiórkami kokosowymi
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj