Risotto czekoladowe

Risotto czekoladowe to tak naprawdę słodka wersja jednego z najsłynniejszych potraw świata. Historia risotto rozpoczęła się we Włoszech. Obecnie spotkamy się z różnymi rodzajami tego dania. Dziś jednak skupiam się na wersji słodkiej z czekoladą. Risotto czekoladowe przygotowuje się oraz robi się tak samo jak wersję na słono. Risotto czekoladowe w moim domu sprawdza się jako ciepła kolacja lub podwieczorek. Do wykonania risotto czekoladowego użyłam oczywiście ryżu arborio oraz czekolady. Gorąco POLECAM !
Składniki:
500 ml mleka
190 g ryżu arborio(1 szklanka)
150 g czekolady mlecznej
50 g cukru
25 ml oliwy extra vergine(2 łyżki)
Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Mleko zagotowujemy z cukrem. Oliwę nagrzewamy w garnku z grubym dnem. Ryż opłukujemy pod zimna woda. Dodajemy ryż do rozgrzanej oliwy. Chwilę mieszamy, aż łuski ryżu się zamkną. Dodajemy zagotowane mleko(stopniowo, patiami). Gdy ryż wchłonie porcję mleka, dodajemy kolejną. Postępujemy tak do momentu skończenia się mleka. Do gotowego ryżu dodajemy czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowe !
Uwaga! Risotto czekoladowe należy jeść od razu po przygotowaniu. Po ostygnięciu robi się bardzo twarde i nie nadaje się do odgrzewania.


risotto, risotto czekoladowe, ryż, czekolada, ryż czekoladowy

Smacznego!

Komentarze