Kochani ! 11 listopada to wyjątkowe święto w naszym kalendarzu.
Tego dnia obchodzimy Święto Niepodległości. W tym dniu zajadamy się
wyjątkowymi wypiekami w szczególności Rogalami świętomarcińskimi.
Tradycja tego wypieku sięga ponad 150 lat. Do rozpowszechnienia tego
wspaniałego wypieku przyczynił się prawdopodobnie Józef Melzer, który
namówił proboszcza parafii św. Marcina, aby przygotowano wypiek dla
ubogich. W 1901 roku rogale zostały przyjente przez Stowarzyszenie
Cukierników, a obecnie chronione są znakiem UE. Dziś możemy pozwolić
sobie na mały grzech i zajadać się tym wypiekiem. Jednak zrobienie
prawdziwego rogala świętomarcińskiego jest niestety czasochłonne,
dlatego proponuje wam moją wersję nieco szybszą, a zarazem równie dobrą.
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
200 g maku mielonego
200 ml mleka
200 g cukru pudru
150 g mieszanki orzechów
100 g cukru
50 g miodu
50 g biszkoptów
50 g rodzynek
50 ml wody
1 jajko
Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i miodem. Orzechy i biszkopty mielimy. Mielony mak zalewamy zagotowanym mlekiem. odstawiamy do napęcznienia. Napęczniały mak mieszamy z mielonymi orzechami i biszkoptami. Rodzynki moczymy we wrzątku. Odcedzamy i obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżkę masy makowej, zwijamy szerszym fragmentem do środka. Tworzymy rogala. Smarujemy je rozbętanym jajkiem Rozgrzewamy piekarnik, rogale pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ostudzone rogale smarujemy lukrem(cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami wody.
Smacznego !
Źródło: „Magazyn Pyszne”, s. 42.
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
200 g maku mielonego
200 ml mleka
200 g cukru pudru
150 g mieszanki orzechów
100 g cukru
50 g miodu
50 g biszkoptów
50 g rodzynek
50 ml wody
1 jajko
Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i miodem. Orzechy i biszkopty mielimy. Mielony mak zalewamy zagotowanym mlekiem. odstawiamy do napęcznienia. Napęczniały mak mieszamy z mielonymi orzechami i biszkoptami. Rodzynki moczymy we wrzątku. Odcedzamy i obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżkę masy makowej, zwijamy szerszym fragmentem do środka. Tworzymy rogala. Smarujemy je rozbętanym jajkiem Rozgrzewamy piekarnik, rogale pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ostudzone rogale smarujemy lukrem(cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami wody.
Smacznego !
Źródło: „Magazyn Pyszne”, s. 42.
Komentarze
Prześlij komentarz