Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Rogal z masą makową

Kochani ! 11 listopada to wyjątkowe święto w naszym kalendarzu. Tego dnia obchodzimy Święto Niepodległości. W tym dniu zajadamy się wyjątkowymi wypiekami w szczególności Rogalami świętomarcińskimi. Tradycja tego wypieku sięga ponad 150 lat. Do rozpowszechnienia tego wspaniałego wypieku przyczynił się prawdopodobnie Józef Melzer, który namówił proboszcza parafii św. Marcina, aby przygotowano wypiek dla ubogich. W 1901 roku rogale zostały przyjente przez Stowarzyszenie Cukierników, a obecnie chronione są znakiem UE. Dziś możemy pozwolić sobie na mały grzech i zajadać się tym wypiekiem. Jednak zrobienie prawdziwego rogala świętomarcińskiego jest niestety czasochłonne, dlatego proponuje wam moją wersję nieco szybszą, a zarazem równie dobrą.
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
200 g maku mielonego
200 ml mleka
200 g cukru pudru
150 g mieszanki orzechów
100 g cukru
50 g miodu
50 g biszkoptów
50 g rodzynek
50 ml wody
1 jajko
Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i miodem. Orzechy i biszkopty mielimy. Mielony mak zalewamy zagotowanym mlekiem. odstawiamy do napęcznienia. Napęczniały mak mieszamy z mielonymi orzechami i biszkoptami. Rodzynki moczymy we wrzątku. Odcedzamy i obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżkę masy makowej, zwijamy szerszym fragmentem do środka. Tworzymy rogala. Smarujemy je rozbętanym jajkiem Rozgrzewamy piekarnik, rogale pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ostudzone rogale smarujemy lukrem(cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami wody.
rogale, rogale z masą makową, masa makowa, rogale z makiem, mak
Smacznego !
Źródło: „Magazyn Pyszne”, s. 42.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj