Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Rogaliki z masą makową

Mak jest jednym z symboli Wigilii. O jego magicznych zdolnościach i działaniach chalucogenych wiemy nie od dziś. Potrawy z makiem mają zapewnić bogactwo i dobrobyt domostwu. Jednak ciasta i potrawy z makiem są czasochłonne. Dlatego wszystkim zabieganym proponuje przygotowanie rogalików z masą makową. Ja przy ich robieniu użyłam maku sypkiego, ale można również rogaliki z masą makową zrobić przy pomocy masy makowej gotowej lub już zmielonego maku. Są to ciasteczka pełne maku, miodu i bakalii. Niewątpliwą zaletą rogalików z masą makową jest to, iż mamy możliwość dozowania ilości cukru czy miodu. Można powiedzieć, iż moje rogaliki z makiem są alternatywą dla popularnych w tym czasie rolad makowych, których przygotowanie zajmuje dużo więcej czasu.
Składniki:
360 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
250 g suchego maku
200 ml mleka
100 g bakalii( orzechy włoskie, wiórki kokosowe, nasiona, sezam)
100 g cukru pudru
100 g biszkoptów
80 g miodu(1/2 szklanki)
40 g cukru(4 łyżki)
40 g rodzynek
20 ml ciepłej wody(2 łyżki)
10 g mąki(1 łyżka)
1 jajko
Mleko gotujemy z cukrem i miodem. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Bakalie i biszkopty mielimy. Suchy mak zalewamy mlekiem i cukrem miodem. Odstawiamy na 30 minut, aby napęczniało. Po tym czasie mak mielimy 2 razy. Do mielonego maku dodajemy bakalie i odsączone rodzynki (posypane 1 łyżką mąki). mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy po łyżce masy makowej. Zwijamy tworząc rogalik(od większego boku). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180-200 stopniach.
Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą tworząc lukier. Polewamy nim wystudzone rogaliki.
rogaliki, masa makowa, rogaliki z masą makową
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj