Mak jest jednym z symboli Wigilii. O jego magicznych zdolnościach
i działaniach chalucogenych wiemy nie od dziś. Potrawy z makiem mają
zapewnić bogactwo i dobrobyt domostwu. Jednak ciasta i potrawy z makiem
są czasochłonne. Dlatego wszystkim zabieganym proponuje przygotowanie
rogalików z masą makową. Ja przy ich robieniu użyłam maku sypkiego, ale
można również rogaliki z masą makową zrobić przy pomocy masy makowej
gotowej lub już zmielonego maku. Są to ciasteczka pełne maku, miodu i
bakalii. Niewątpliwą zaletą rogalików z masą makową jest to, iż mamy
możliwość dozowania ilości cukru czy miodu. Można powiedzieć, iż moje
rogaliki z makiem są alternatywą dla popularnych w tym czasie rolad
makowych, których przygotowanie zajmuje dużo więcej czasu.
Składniki:
360 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
250 g suchego maku
200 ml mleka
100 g bakalii( orzechy włoskie, wiórki kokosowe, nasiona, sezam)
100 g cukru pudru
100 g biszkoptów
80 g miodu(1/2 szklanki)
40 g cukru(4 łyżki)
40 g rodzynek
20 ml ciepłej wody(2 łyżki)
10 g mąki(1 łyżka)
1 jajko
Mleko gotujemy z cukrem i miodem. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Bakalie i biszkopty mielimy. Suchy mak zalewamy mlekiem i cukrem miodem. Odstawiamy na 30 minut, aby napęczniało. Po tym czasie mak mielimy 2 razy. Do mielonego maku dodajemy bakalie i odsączone rodzynki (posypane 1 łyżką mąki). mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy po łyżce masy makowej. Zwijamy tworząc rogalik(od większego boku). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180-200 stopniach.
Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą tworząc lukier. Polewamy nim wystudzone rogaliki.
Smacznego!
Składniki:
360 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
250 g suchego maku
200 ml mleka
100 g bakalii( orzechy włoskie, wiórki kokosowe, nasiona, sezam)
100 g cukru pudru
100 g biszkoptów
80 g miodu(1/2 szklanki)
40 g cukru(4 łyżki)
40 g rodzynek
20 ml ciepłej wody(2 łyżki)
10 g mąki(1 łyżka)
1 jajko
Mleko gotujemy z cukrem i miodem. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Bakalie i biszkopty mielimy. Suchy mak zalewamy mlekiem i cukrem miodem. Odstawiamy na 30 minut, aby napęczniało. Po tym czasie mak mielimy 2 razy. Do mielonego maku dodajemy bakalie i odsączone rodzynki (posypane 1 łyżką mąki). mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy po łyżce masy makowej. Zwijamy tworząc rogalik(od większego boku). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180-200 stopniach.
Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą tworząc lukier. Polewamy nim wystudzone rogaliki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz