Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Rożki francuskie z jabłkami

Przepis ten wziął się potrzeby zrobienia odpowiednika dla znanego deseru z pewnej sieci znanych restauracji. Połączenie delikatności ciasta francuskiego z jabłkiem sprawi, iż zapragniemy robić go częściej. Jabłka są jednym z tych owoców, które idealnie komponują się z ciastem francuskim. Myślę, że i wam spodoba się ten smakołyk.
Składniki:
400 g gotowego ciasta francuskiego
3 jabłka
60 g cukru
30 g cynamonu(1-2 łyżeczki)
1 żółtko
Jabłka obieram, kroję na drobne kwadraty. Posypuje cukrem i cynamonem, mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 10-12 kwadratów. Na każdym układam porcje jabłek, zawijam w trójkąt. Układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką. Układam w pewnej odległości ciastka. Wierzch rożków smaruję rozbełtanym zółtkiem. Piekę 15-20 minut w 180 stopniach. Studzę i dowolnie dekoruję.
jabłka, ciasto francuskie, rożki francuskie z jabłkami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj