Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ryż i jego odmiany-przelicznik miar

Biały ryż
1 szklanka 190 g
Ryż biały długoziarnisty
1 łyżka 13 g
1 szklanka 180 g
Ryż Basmati
1 łyżka 15 g
1 szklanka 180 g
Ryż Basmati pełnoziarnisty
1 łyżka 13 g
1 szklanka 180 g
Ryż Parboiled
1 łyżka 15 g
1 szklanka 200 g
Ryż pełnoziarnisty Parboiled
1 łyżka 15 g
1 szklanka 200 g
Ryż Brązowy
1 szklanka 180 g
Ryż Dziki
1 łyżka 15 g
1 szklanka 180 g
Ryż Jaśminowy
1 łyżka 15 g
1 szklanka 190 g
Ryż Jaśminowy pełnoziarnisty
1 łyżka 15 g
1 szklanka 170 g
Ryż Czerwony pełnoziarnisty
1 łyżka 15 g
1 szklanka 180 g
Ryż Czarny pełnoziarnisty
1 łyżka 15 g
1 szklanka 210 g
Ryż Pełnoziarnisty
1 łyżka 15 g
1 szklanka 190 g
Ryż Konjac
1 łyżka 25 g
1 szklanka 200 g
Ryż Preparowany
1 garść 5 g
1 szklanka 20 g
Ryż do sushi
1 łyżka 15 g
1 szklanka 210 g
Źródło:http://www.ilewazy.pl/

Komentarze

Popularne posty

Drukuj