Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ryż-informacje,rodzaje

Ryż jest produktem znanym od tysięcy lat. Najbardziej popularny jest oczywiście w Azji. W kuchni azjatyckiej ryż to nie tylko produkt spożywczy, ale również symbol życia. Z ryżu przyrządza się mąkę, makaron, papier. W wielu kuchniach na świecie wypracowano specjalne receptury, przepisy z wykorzystaniem tej rośliny. Obecnie uprawia się 25 gatunków ryżu nie mal na całym świecie.
Gdzie zaczęto uprawiać ryż oraz kiedy trafił do Europy? Ryż początkowo uprawiano w Indiach(5 ty. lat temu). Następnie trafił do Egiptu i Grecji, zaczęto go również szerzej uprawiać w samej Afryce. W średniowieczu trafił do Włoch, a w XVI w. do Francji.
Jak uprawia się ryż? Ryż uprawia się zarówno na plantacjach wodnych jak i suchych. Jednak ten ryż uprawiany na plantacjach wodnych jest cenniejszy. Okres dojrzewania trwa od 100-250 dni. Po zerwaniu ryżu poddawany jest procesowi suszenia.
Jakie wartości odżywcze posiada ryż? Ryż jest bogaty w węglowodany złożone. Posiada również magnez, potas, cynk, witaminy z grupy B. Ryż nie posiada glutenu. Poleca się go osobą na diecie lub z nietolerancją białka.
Rodzaje ryżu ze względu na ziarna:
1)długoziarnisty: ziarna są 5 razy dłuższe, nadaje się do gotowania zarówno dań tradycyjnych jak i azjatyckich.Ziarna są sypkie. Ziarna mają około 7 mm. Sypki, nie sklejają się.
2)śrenioziarnisty: długość ziaren to około 6 mm. Idealny do deserów.
3)krótkoziarnisty: inaczej owalny, po igotowaniu ziarna się kleją, często tracą kształt. Ziarna mają długość około 5 mm. Ziarna po ugotowaniu są kleiste, popularny w Azji.
Rodzaje ryżu z podziałem na odmianę(smak, aromat):
1)biały: najpopularniejszy, delikatny w smaku, gładki.
2)parboiled: ryż obrabiany termicznie, ma podobne właściwosci odżywcze co ryż brązowy.
3)brązowy: najmniej przetowrzony, ma charakterystyczny brązowy kolor, orzechowy smak, posiada najwiecej wartości odżywczych.
4)basmati:określany”księciem ryżu”,ma lekko orzechowy smak, delikatny biały kolor, sypki, dobry do potraw kuchni chińskiej.Do dań mięsnych, pilow, ryb.
5)karolina:ryż długoziarnisty, sypki po ugotowaniu, idealany do kuchni azjatyckiej lub śródziemnomorskiej.Do dań z rybami, mięsem, owocami morza.
6)arborio :ryż średnioziarnisty, o kremowej konsystencji, idealny do risotto,dserów. Pochodzi z Włoch i tam jest uprawiany głównie.
7)jaśminowy: ryż długoziarnisty, pochodzi z wyselekcjonowanych upraw w Tajlandii. ma jaśminowy aromat i kremową konsystencję. Do dań mięsnych, warzywnych i deserów.
8)dziki ryż: jest to gatunek trawy rosnący w Ameryce Północnej, ma orzechowy aromat i smak,nie jest to jednak ryż
Rodzaje ryżu z podziałem na kolor:
1)biały:najpopularniejszy, gotujemy około 20 minut.
2)brązowy: pełen witamin, dłużej gotowany niż biały.
3)czerwony: niełuskany, dużo wartości odżywczych.
4)czarny: inna nazwa ryżu dzikiego.
5)żółty: popularny w kuchni azjatyckiej, bardzo kleisty.

Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryz-ktory-nigdy-sie-nie-klei-wlasciwosci-12-rodzajow-ryzu_40782.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ry%C5%BC
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryz-zrodlem-weglowodanow-walory-odzywcze-ryzu_40785.html
http://www.zajadam.pl/porady-kulinarne/jaki-ryz-wybrac

Komentarze

Popularne posty

Drukuj