W tym roku lato nas nie rozpieszcza. Za oknem deszczowo i smutno.
Aby poprawić sobie humor ostatnio zrobiłam przepyszny i klasyczny
przepis-ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Można powiedzieć, iż jest z
moich pierwszych potraw, które zrobiłam. Ryż zapiekany z jabłkami i
cynamonem jest to idealne rozwiązanie, gdy za oknem zimno. Cynamon i
jabłka użyte w przepisie rozgrzewają, a ryż nasyca. Ryż zapiekany z
jabłkami i cynamonem jest to doskonałe danie zarówno na obiad, jak i na
kolację.
Składniki:
1 litr mleka
200 g cukru
190 g ryżu arborio
60 g cukru waniliowego(2 opakowania)
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
12 g wody(2 łyżki)
3 jabłka
Mleko zagotowujemy z 160 g cukru i jednym cukrem waniliowym. Ryż chwilę moczymy w zimnej wodzie. Do gotującego się mleka dodajemy ryż. Mieszamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień. Na średnim ogniu gotujemy, aż ryż spęcznieje(pamiętamy, aby co jakiś czas zamieszać, gdyż ryż może przywrzeć). Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jabłka obieramy i kroimy na kwadraty. Do jabłek dodajemy wodę, cynamon oraz pozostały cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy, aż jabłka troszkę zmiękną, woda wyparuje. Studzimy.
Kokilki smarujemy masłem. Układamy na przemiennie ryż i jabłka. Ostatnią warstwę powinien stanowić ryż. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.
Smacznego!
Składniki:
1 litr mleka
200 g cukru
190 g ryżu arborio
60 g cukru waniliowego(2 opakowania)
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
12 g wody(2 łyżki)
3 jabłka
Mleko zagotowujemy z 160 g cukru i jednym cukrem waniliowym. Ryż chwilę moczymy w zimnej wodzie. Do gotującego się mleka dodajemy ryż. Mieszamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień. Na średnim ogniu gotujemy, aż ryż spęcznieje(pamiętamy, aby co jakiś czas zamieszać, gdyż ryż może przywrzeć). Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jabłka obieramy i kroimy na kwadraty. Do jabłek dodajemy wodę, cynamon oraz pozostały cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy, aż jabłka troszkę zmiękną, woda wyparuje. Studzimy.
Kokilki smarujemy masłem. Układamy na przemiennie ryż i jabłka. Ostatnią warstwę powinien stanowić ryż. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz